La listeriosi és una infecció greu causada pel bacteri Listeria monocytogenes. Es tracta d’un bacteri que pot causar una malaltia transmesa pels aliments anomenada listeriosi, que es relativament poc freqüent  però greu, amb taxes de letalitat altes (entre el 10% i el 30%).

Les persones  poden patir listeriosi després de menjar aliments contaminats. La malaltia afecta de forma més greu a determinats grups de risc com són: dones embarassades; nens acabats de néixer; majors de 65 anys i persones immunocompromeses.

Els aliments de major risc són el següents: Llet crua (directa de vaca, ovella o cabra sense tractar ni bullir), formatges tous fets amb llet no pasteuritzada, germinats crus, peix fumat, carns i derivats no cuinats o llescats, fruites i verdures trossejades amb antelació al consum (S’han de rentar, pelar i trossejar just en el moment del consum) i verdures crues que no han estat netejades i desinfectades.

Hi ha tot un conjunt de  mesures que cal prendre per prevenir la listeriosi.

Autor/sAgència Catalana de Seguretat Alimentària
Pàgines1
Any2018
Listeriosi

Informació relacionada