• Imprimeix

Consum de carn vermella i processada i el càncer (Informe OMS)

Aquest document, és un dossier d’informació rellevant per desenvolupar una tasca pedagògica amb relació a l’informe OMS sobre  el consum de carn vermella i processada  i el càncer

L’Agència Internacional de Recerca del Càncer (IARC), que és una l’entitat de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que cataloga agents en funció de la seva capacitat de ser cancerígens,  va presentar, a l’octubre de 2015,  un informe on vincula en diferents graus el consum de la carn vermella i la carn processada amb el risc de patir càncer. L’estudi complert es va publicar el març del 2018.

Saber explicar correctament aquesta temàtica suposa un repte comunicatiu de primer ordre. En primer lloc, perquè es tracta d’un tema complex en el qual entren en joc aspectes tècnics i científics que és necessari saber traslladar de forma pedagògica. I aquesta pedagogia és bàsica, no només perquè parlar de la relació entre carn i càncer pot generar una alarma social sobre un aliment que és essencial; També perquè aquesta alarma pot tenir un impacte directe en els comportaments de consum ciutadans.

Però un tercer factor ens recorda la rellevància de dedicar esforços a comunicar correctament la relació entre carn i càncer, i és que es tracta d’un tema viu, sobre el qual està previst que vagin sorgint nous estudis i publicacions científiques.

Aquesta realitat s’estendrà previsiblement a altres aliments. Fer aquest esforç de divulgació, doncs, ens resulta útil per a futures classificacions de nous aliments o conceptes relatius a la dieta i el càncer.

Davant d’una temàtica com aquesta hem de disposar d’un coneixement sòlid que ens permeti fer una pedagogia excel·lent.

Autor/sGeneralitat de Catalunya
EditorAgència Catalana de Seguretat Alimentària
Pàgines20
Any2018
Consum de carn vermella i processada  i el càncer (Informe OMS)