Els estudis de dieta total permeten determinar els nivells d’exposició dels consumidors als contaminants presents en la seva dieta. També permeten avaluar si la ingesta de determinats minerals necessaris per al bon funcionament del cos és adequada i identifiquen els aliments que aporten més minerals i que contribueixen més a l’esmentada exposició.

Aquest estudi s’ha fet amb els aliments seleccionats en l’estudi de dieta total de 2008 i té l’objectiu d’avaluar el risc per a la salut de la ingesta de tretze elements químics: alumini (Al), antimoni (Sb), bari (Ba), bismut (Bi), coure (Cu), crom (Cr), estronci (Sr), germani (Ge), manganès (Mn), níquel (Ni), molibdè (Mo), seleni (Se) i zinc (Zn). Cinc d’aquests tretze es consideren micronutrients (coure, manganès, molibdè, seleni i zinc). En el cas del crom (III), no és clar quin paper té com a micronutrient, i n’hi ha sis que són exclusivament contaminants (alumini, antimoni, bari, bismut, germani i níquel).

Aquesta publicació s’ha elaborat a partir de l’estudi dirigit pels professors Josep L. Domingo Roig, de la Universitat Rovira i Virgili, i Joan M. Llobet Mallafré, de la Universitat de Barcelona, fruit del conveni de col·laboració entre el Departament de Salut i la Universitat Rovira i Virgili per a la investigació de la ingesta dietètica de contaminants químics en la població de Catalunya. Els diferents capítols d’aquest document han estat publicats entre l'octubre de 2015 i el desembre de 2017.

EditorAgència Catalana de Seguretat Alimentària
Pàgines110
Any2017