• Imprimeix

Recursos per adaptar receptes

Substitutius de l'ou

Els arrebossats es poden substituir per:

  • Farina de cigró. Barregeu l’aigua més farina de cigró fins que tingui una consistència adequada per passar la carn o el peix i, a continuació, passeu-la pel pa ratllat.
  • Suc de taronja amb pa ratllat.
  • Farina i pa ratllat. Passeu l’aliment per una mescla d’aigua més farina i seguidament pa ratllat.


Per lligar hamburgueses o mandonguilles:

  • Flocs de civada remullats en aigua.
  • Molla de pa remullada en llet de vaca o beguda vegetal (si es tolera).
  • 1 cullerada de farina de soja dissolta en 3 cullerades d’aigua.
  • Puré de patates o pa ratllat.


Per a salses, com la maionesa:

  • Beguda de soja o tofu (si es tolera)


En pastissos es pot substituir per:

  • 1 plàtan madur triturat amb el resta d’ingredients de la massa hi aporta suavitat, volum i un aroma suau.
  • 1 cullerada de llavors de lli i 3 cullerades d’aigua.

Substitutius de làctics

Beixamel

  • Beguda de soja, arròs, avena o brou vegetal.


Nata

  • Nates vegetals (soja),
  • Tofu, oli d’oliva i una cullerada d’aigua. Barregeu-ho i bateu-ho amb una batedora fins aconseguir la textura adequada.


Mantega / margarina

  • La “margarina” per al·lèrgics a la llet de vaca ha de ser exclusivament vegetal. Cal verificar l’etiqueta de les margarines, hi solen portar “sèrum lacti”.


Formatges, postres i iogurts

  • Productes derivats de la soja com el tofu, els iogurts de soja i els postres de soja poden substituir perfectament les postres làcties elaborades.


Gratinar sense formatge

  • 100 g de pa ratllat o segó de civada
  • 100 g de tofu triturat
  • 2 cullerades de llevat de cervesa
  • 1 cullerada d’oli pur d’oliva
  • Sal marina


Cal barrejar tots els ingredients i empolsar-ho sobre la mescla del plat desitjat

Substitutius de la farina de blat

Per substituir la farina de blat a l’hora de preparar un pastís per a celíacs podem utilitzar altres farines.

Una tassa de blat es pot substituir per altres farines en aquestes proporcions:

  • 1 tassa de farina de blat de moro.
  • 3/4 de tassa de farina de blat de moro gruixuda
  • 3/4 de tassa de fècula de patata (10 cullerades soperes)
  • 3/4 de farina d’arròs (14 cullerades soperes)
  • 1 tassa de farina de soja + 1/4 de fècula de patata
  • 1/2 tassa de farina de soja + 1/2 tassa de fècula de patata


Per espessir una cullerada de farina de blat es pot substituir per:

  • 1/2 cullerada sopera de midó de blat, fècula de patata o midó d’arròs.
  • 2 cullerades soperes de tapioca de cocció ràpida.


1 kg de farina sense gluten equival a la barreja següent:

  • 300 g de farina de mandioca
  • 300 g de farina d’arròs
  • 400 g de farina fina de blat de moro.