InfoACSA
Butlletí de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària
Departament de Salut
Gener 2017 #134
Crisis alimentàries

S’entén com a crisi alimentària una situació extraordinària de pèrdua de confiança de la ciutadania o d’alarma social en l’àmbit de la seguretat alimentària que pot estar associada, o no, a l’existència d’un risc real per a la salut de les persones.

La repercussió i alarma socials, junt amb la pèrdua de confiança per part de la ciutadania són l’element clau que defineix la crisi i la diferència de les alertes que es gestionen habitualment com un element més del conjunt d’accions públiques de prevenció, control i resposta ràpida en matèria de seguretat alimentària.

Llegiu-ne més

Novetats

Informació sobre el Panga

El panga és un peix d’aqüicultura d’aigua dolça, procedent fonamentalment del Vietnam, que es comercialitza al nostre país després de passar uns rigorosos controls a l’entrada a la Unió Europea i dins de Catalunya.

Llegiu-ne més
shadow bottom
És hora de reduir, reemplaçar i repensar l’ús d’antimicrobians en els animals per a producció d’aliments

Els experts de l’EFSA i l’EMA han revisat les mesures adoptades a la Unió Europea per reduir l’ús dels antimicrobians en els animals.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Resistència als antimicrobians: consulta pública sobre el nou pla d'acció

Des de divendres 27 de gener de 2017, la Comissió ha obert una consulta pública sobre les possibles activitats que s’hagin d’incloure en el nou pla d’acció “One Health” contra la resistència als antimicrobians (RAM) i que preveu adoptar per a l’estiu de 2017.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Oberta la convocatòria per formar part de la Plataforma Europea sobre el Benestar Animal

La Comissió Europea obre una convocatòria de presentació de sol·licituds per formar part de la Plataforma sobre el Benestar Animal i convida  a les diferents organitzacions i experts en el benestar dels animals a presentar-s’hi

Llegiu-ne més
shadow bottom
OpenFoodTox: informació sobre riscos químics

És un recull d’informació química i toxicològica dels productes químics avaluats per l’EFSA des de la seva creació.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Els productes químics en els aliments: visió general

Informe que proporciona una visió general de les dades recollides pels estats membres de la Unió Europea i analitzats per l’EFSA entre el 2015 i el 2016 per controlar els productes químics en els aliments.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Legislació

shadow bottom
Nova modificació dels els annexos IV i X del Reglament (CE) nº 999/2001 de les EET

S'afegeix la possibilitat d'utilitzar l'estrella de mar o invertebrats aquàtics de piscifactoria, excepte els crustacis i mol·luscs, per a la producció de farina de peix.

Llegiu-ne més
shadow bottom
S’autoritza l’extracte de soja fermentada com a ingredient alimentari nou

L'extracte de soja fermentada podrà comercialitzar-se al mercat de la Unió com a nou ingredient alimentari per ser utilitzat en complements alimentaris en forma de càpsules, pastilles o en pols.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Lluita contra el malbaratament d’aliments

Formació en higiene i seguretat alimentària

L'Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona forma en higiene i seguretat alimentària uns 300 voluntaris de Càritas

Llegiu-ne més
shadow bottom
No Malbaratis fruites ni hortalisses

Consells per comprar i emmagatzemar fruites i hortalisses amb seguretat i consells per aprofitar les sobres d’aquests aliments.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Llenties a la jardinera

Recepta contra el malbaratament d’aliments.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Receptes

Ramen

Recepta per al·lèrgics a la llet i per intolerants al gluten i a la lactosa.

Llegiu-ne més

Alertes

Resum RASFF mes de novembre

El mes de novembre s’han notificat 70 alertes. Un total de 18 alertes afecten aliments dietètics i complements alimentaris, bàsicament perquè contenen productes no autoritzats.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Retirada del mercat Empanades de cigrons (falafel) per presència de sèsam amb deficiències de declaració en l’etiquetatge

Els productes afectats són Empanades de cigrons (falafel) de la marca IRAF

Llegiu-ne més
Retirada del mercat Blat de moro en salmorra per presència de sulfits no declarats en l’etiqueta

Els productes afectats són Blat de moro en salmorra, en envasos de 425 g de la marca FACUNDO (Maíz Bote Facundo).

Llegiu-ne més

Actes i jornades

Imprimeix
ACSA Respon | Baixa | Butlletins anteriors | Avís legal
logo