• Imprimeix

Dia Mundial de la Higiene de les Mans

Campanya “La seguretat alimentària, a les mans de tothom”

05/05/2017 09:05
Infografia

Avui, 5 de maig,  se celebra el Dia Mundial de la Higiene de les Mans i l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) recorda la importància de mantenir l’hàbit del rentat de mans per garantir un entorn segur, en especial durant la manipulació dels aliments, evitant les toxiinfeccions alimentàries. 

Aquest any 2017 se suma a la crida de l’Organització Mundial de la Salut per al Dia Mundial de la Higiene de les Mans que contribueix  a la lluita contra les resistències antimicrobianes. 

Una correcta higiene de les mans evita la  propagació de bactèries resistents als antibiòtics, que  s’ha convertit en un important problema de salut pública. L’ús excessiu i erroni de les substàncies que eliminen  microorganismes o que inhibeixen el seu creixement ha afavorit el desenvolupament de microorganismes resistents. Les infeccions per part de bacteris  resistents als antibiòtics amenacen la població humana, els animals i les plantes, per tant, cal utilitzar amb prudència els antibiòtics a fi de limitar l’aparició i propagació de nous gèrmens resistents i cal extremar les mesures d’higiene de les mans com a vehicle transmissor de bacteris patògens i bacteris resistents als antibiòtics. 

Netejar-se  les mans en els moments adequats atura la propagació de la resistència als antimicrobians. 

L’adquisició de l’hàbit d’un bon rentat de mans comença a la infància, és per això que l’ACSA promou la Campanya “ La seguretat alimentària, a les mans de tothom” en centres escolars amb col·laboració amb els tècnics de l’Agència de Salut Pública de Catalunya a territori. Aquest any s’ha realitzat la Campanya al Centre Obert Pare Palau, a Lleida i a l’Escola Mare de Déu de Montserrat, a Castellbisbal.

Activitats relacionades amb aquesta campanya: 

  • Activitat al Centre Obert Pare Palau, a Lleida 

Dins del Conveni de col·laboració entre l’Agència de Salut Pública de Catalunya a Lleida i el CAP Primer de Maig de Lleida, es va portar a terme, al Centre Obert Pare Palau, una activitat adreçada a infants de 5 a 7 anys, en la qual se’ls va explicar amb una presentació la importància del rentat de les mans, i com i quan s’han de rentar. A continuació, els infants van elaborar un mural amb les mans de cadascun, amb el títol “Rentat de les mans”. 

  • Intervenció a Radio Sant Boi 

El passat 2 de maig, a l’espai “Salut comunitària” del programa Dies de ràdio de Ràdio Sant Boi, es va intervenir per parlar del Dia Mundial de la Higiene de les Mans i aclarir conceptes sobre la tipologia dels microorganismes, les seves condicions de supervivència i com una bona higiene de les mans pot ser la manera més eficaç i econòmica de lluitar contra les infeccions. També es van explicar les activitats que es fan a les escoles en relació amb el rentat de les mans i la seguretat alimentària. 

  • Activitat a l’Escola mare de Déu de Montserrat,  a Castellbisbal

L’ACSA destaca la importància de fomentar els bons hàbits d’higiene de les mans entre la població escolar, i per això anima els centres d’ensenyament a adoptar projectes que els promocionin. Per això, els alumnes de primària de l’escola mare de Déu de Montserrat a  Castellbisbal, han participat en la campanya “La seguretat alimentària també és a les teves mans”. S’han elaborat explicacions sobre la biologia dels bacteris, i se n’han fet cultius amb objectes quotidians en plaques de petri per observar-ne el creixement.

Netejar-se les mans en els moments adequats atura la propagació de la resistència als antimicrobians.