• Imprimeix

Alerta europea per fipronil en ous

Actualització a data 14.08.2017

14/08/2017 11:08
ous

En data 12 d’agost, l'Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN) informa que l’11 d’agost va rebre una comunicació través del RASFF sobre una partida d’ou líquid pasteuritzat distribuït des de França cap a un establiment del País Basc. També informa que a través de l’SCIRI (Sistema d’Intercanvi Ràpid d’Informació) ho va posar en coneixement de les Autoritats competents del País Basc que van actuar de manera immediata, impedint-ne la distribució, al immobilitzar aquesta partida en destí abans que entrés en cap procés de fabricació.

Així mateix informa que hi ha hagut distribució als següents països: Àustria, Bèlgica, Suïssa, Alemanya, Dinamarca, França, Regne Unit, Irlanda, Itàlia, Holanda, Polònia, Romania, Suècia, República Checa, Luxemburg, Eslovènia, Eslovàquia i Hong Kong.

AECOSAN manté informades a les Autoritats competents de les Comunitats Autònomes sobre aquest assumpte a través dels canals habituals.

En data 9 d'agost, l'Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN) confirma que, fins al moment, no hi ha hagut distribució a Espanya. A més, notifica que la distribució d'aquests ous ha arribat a Àustria, Bèlgica, Suïssa, Alemanya, Dinamarca, França, Regne Unit, Irlanda, Itàlia, Holanda, Polònia, Romania, i Suècia.

En data 20 de juliol les autoritats Belgues van comunicar, a través del Sistema d’Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos de la UE (RASFF), la detecció de contingut elevat de fipronil en ous provinents d'Holanda.

El fipronil és un insecticida d'ús en veterinària, considerat per l'OMS com a tòxic moderat i d'ús prohibit en animals destinats a consum a la Unió Europea.

Per la seva banda, l'Autoritat de Seguretat Alimentària Holandesa (NVWA) ha informat de la retirada dels ous afectats. Els ous, provinents d'un mateix productor, han estat identificats i retirats de la comercialització.

El sistema d'identificació i traçabilitat dels ous ha permès localitzar les explotacions d'origen i la seva distribució i per tant procedir a retirar-los de la comercialització i avisar la població.

La distribució d'aquests ous ha estat a Holanda i altres països de la Unió Europea com Alemanya, Bèlgica, Dinamarca. A Espanya no n'hi ha hagut distribució.