• Imprimeix

Oli de Palma

L’oli de palma és un oli comestible que s’extreu de la polpa del fruit de la palma africana, Elaeis guineensis, i en menys mesura, d’Elaeis oleifera i Attalea maripa, i és un dels olis vegetals amb un ús més estès al món.

Oli de palma

L’oli de palma, a diferència de la majoria d’olis vegetals, conté un 40-50% d’àcids grassos saturats (principalment, àcid palmític), un 37-46% d’àcids grassos monoinsaturats (principalment, oleic) i un 10% d’àcids grassos poliinsaturats. (Base de datos española de composición de alimentos).

Per les propietats que té (semisòlid a temperatura ambient, alta estabilitat, absència d’olor, textura), la indústria alimentària l’usa àmpliament i el podem trobar en un gran nombre de productes alimentaris elaborats i envasats com ara productes d’untar: margarines, cremes i cobertures de xocolata que es fondrien amb facilitat si no s’utilitzés l’oli de palma, brioxeria i pastisseria industrial, patates fregides, gelats, precuinats com ara pizzes, alguns productes lactis i com a substituts de la mantega de cacau.

Una subcategoria d’oli de palma és l’oli de palma vermell, que és l’oli sense refinar. Aquest oli s’utilitza com a oli de cuina en alguns països i en productes cosmètics i és ric en vitamines A i E.

L’oli de palma, com la resta d’olis i greixos vegetals utilitzats com a ingredients, s’ha d’indicar en la llista d’ingredients de l’etiqueta dels aliments, d’acord amb el que preveu el Reglament (UE) núm. 1169/2011, del Parlament Europeu i del Consell, de 25 d’octubre de 2011, sobre informació alimentària facilitada als consumidors.

D’acord amb el Reglament, els olis i greixos d’origen vegetal es poden agrupar en la llista d’ingredients amb la designació “olis/greixos vegetals” seguit de la indicació de l’origen vegetal específic.

El 2016  l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) va avaluat el risc de la presència de contaminants de procés en aliments i olis vegetals, com el 3-monoclorpropanoldiol (3-MCPD) i derivats. Aquestes substàncies es formen durant el tractament d’aliments, sobretot quan es refinen els olis vegetals a temperatures elevades (>200 ºC).

El conreu de la palmera de l’oli de palma està associat a greus problemes ambientals per la manera com s’ha implantat i l’ús massiu que se’n fa. Els boscos tropicals se substitueixen a gran escala pel conreu de la palmera de l’oli. Entre altres, hi ha problemes de contaminació i incendis intencionats per plantar la palmera de l’oli. Per aquest motiu, actualment s’està debatent al Parlament Europeu una Proposta de resolució sobre l’oli de palma i la desforestació de les selves tropicals.

Els aliments que contenen oli de palma tenen l’obligació d’indicar-ho a la llista d’ingredients de l’etiqueta dels aliment, amb la designació “olis/greixos vegetals” seguit de la indicació de l’origen vegetal específic.

Data d'actualització:  30.06.2017

Informació relacionada