• Imprimeix

Protegeix-te de les toxiinfeccions alimentàries!!

Tots podem contribuir a evitar-les seguint les quatres normes bàsiques per manipular els aliments amb seguretat

13/06/2017 08:06

Les elevades temperatures de l’estiu i el temps transcorregut entre que es prepara el menjar i es consumeix poden afavorir el creixement microbià i causar una toxiinfecció alimentària (TIA): una malaltia provocada per la ingesta d’aliments contaminats amb microorganismes patògens o les seves toxines.

Per això, l’estiu és l’època més crítica pel que fa a la incidència de les TIA. Mantenir la cadena del fred des de l’elaboració dels aliments fins a l’hora de consumir-los i respectar les normes d’higiene durant la preparació i la conservació del menjar ajuda a garantir la seguretat dels aliments.

L’any 2015, es van declarar 66 brots de toxiinfecció alimentària i  el factor contribuent  que va aparèixer amb més freqüència va ser la manipulació no higiènica dels aliments.

Tots podem contribuir a evitar les toxiinfeccions alimentàries seguint les quatres normes bàsiques per manipular els aliments amb seguretat:

Netejar
Renteu-vos les mans abans de començar a preparar el menjar i cada cop que tossiu, esternudeu, aneu al lavabo o toqueu les escombraries. Netegeu les superfícies i els estris de cuina abans de fer-los servir i, especialment, després de manipular aliments crus, com carn, peix, ous, pollastre, etc.

Cuinar
Cuineu bé els aliments perquè no quedin parts crues, a una temperatura que arribi com a mínim als 75 °C en el centre del producte.

Separar
Separeu els aliments crus dels que ja estan cuinats per evitar que els aliments crus, que poden contenir microorganismes, contaminin els aliments cuinats o els que es consumeixen crus que ja estiguin nets.

Refredar
Conserveu els aliments que requereixen fred a la nevera.
Controleu que la temperatura de la nevera no superi els 5 °C.
Prepareu els aliments amb poca antelació abans de consumir-los.
No deixeu els aliments cuinats a temperatura ambient més de dues hores.