• Imprimeix

Al Nadal no malbaratis aliments

Al Nadal és l’època de l’any que mes despesa es fa en aliments i per tant major probabilitat que una quantitat important d’aquest acabi llençant-se per una mala gestió. Gaudir de les festes, la família i els amics ha de ser compatible amb un consum responsable i segur.

Recorda ajustar les racions i seguir aquests consells:

1. Planifica la compra

  • Planifica el menú, comprova el que tens i fes una llista del que et falta abans d’anar a comprar.
  • Compra la quantitat necessària de cada aliment.
  • En la nevera conserva els aliments crus i els cuits en espais diferents i tapa’ls per evitar que es contaminin.
  • Comprova que els aliments guardats en la nevera o el rebost estiguin en bon estat.

2. Conserva els aliments correctament

  • Segueix les instruccions de conservació que figuren en l’etiqueta de l’aliment.
  • Revisa la nevera i congela qualsevol aliment que es comenci a malmetre si no el pots consumir immediatament. La llet, el formatge, els embotits, les hortalisses o la fruita es poden congelar.

     Distingeix entre data de caducitat i data de consum preferent:

  • La caducitat indica fins a quina data l’aliment es pot consumir amb seguretat. No consumeixis cap producte si ha superat la data de caducitat, ja que és un producte perible microbiològicament i pot comportar un risc per a la salut.
  • El consum preferent indica fins a quina data el fabricant garanteix que l’aliment conserva la qualitat òptima. Pots consumir un aliment passada la data de consum preferent, si s’ha conservat correctament, l’envàs està intacte i no hi ha signes de deteriorament (olor, color o sabor estranys).

3. Aprofita les sobres

  • Cuina la quantitat justa de menjar.
  • Si sobra menjar, mira d’aprofitar-lo.
  • Si vas al restaurant i et sobra menjar, emportar-te’l a casa.
  • Si t’emportes el dinar a la feina, recorda mantenir-lo refrigerat i en les condicions d’higiene adequades.
Data d'actualització:  11.12.2018