• Imprimeix

Bolets

Catalunya gaudeix d’una coneguda tradició boletaire. En arribar les pluges de la tardor, un gran nombre de persones es desplacen als boscos amb l’afany de passar una estona d’esbarjo i omplir de bolets els cistells. Però, cal vigilar: algunes espècies són tòxiques i molt perilloses. El desconeixement i el fet de confondre-les amb espècies comestibles d’aspecte semblant fan que es produeixin intoxicacions, algunes fins i tot mortals. El criteri bàsic per evitar possibles intoxicacions és consumir únicament aquells bolets que se sap identificar sense cap mena de dubte.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) adverteix que collir bolets té els seus riscos, ja que no tots els bolets són comestibles. De fet, a Catalunya hi ha un centenar d’espècies tòxiques, alguna de les quals és fins i tot mortal.

Prevenció d'intoxicacions

Abans de menjar-nos un bolet cal assegurar-se que:

1) És comestible

  • Hi ha espècies de bolets tòxiques que es poden confondre molt fàcilment amb altres de comestibles. Per això, el primer pas és estar segur de la seva identificació. De vegades, les guies ens poden donar informació incompleta, o bé les podem interpretar malament. No hi ha regles generals per distingir els bolets tòxics, i, en aquest sentit, les creences populars són falses.
  • Aprèn a identificar-los. Assegura’t que coneixes els bolets comestibles i que no en culls de tòxics. La formació en micologia i la resolució dels nostres dubtes fent consultes a les associacions micològiques són les opcions més segures per saber identificar-los correctament. Des del formulari de consultes micològiques, pots enviar imatges de bolets que vulguis identificar per tal que et donem una orientació sobre l’espècie consultada.
  • Forma’t millor. La Societat Catalana de Micologia, a banda d’atendre qualsevol petició d’identificació de bolets, organitza cursos de formació, així com sortides, exposicions, etc. per tot el territori.
  • Recorda: si no estàs segur de la comestibilitat d’un bolet, no te’l mengis.

2) Es troba en bon estat

Cal rebutjar aquelles espècies comestibles que estiguin parasitades o que es trobin en mal estat. Consumir-ne també pot comportar riscos per a la salut.

Per evitar el deteriorament que es pot produir durant la collita, cal:

  • transportar-los en un cistell, preferentment de vímet, rígid i airejat.
  • conservar-los al frigorífic fins al moment de cuinar-los, que ha de ser aviat (d’un a tres dies després de la collita).

3) Ha estat collit en un lloc no contaminat

Els bolets poden absorbir substàncies tòxiques de l’ambient, per això no has de collir mai els bolets que creixen als parcs i jardins, als vorals de les carreteres o a prop de zones industrials.

4) No en som al·lèrgics ni tenim intolerància

Hi pot haver persones a les quals els bolets els provoquin alguna reacció al·lèrgica o intolerància. Si és la primera vegada que menges una espècie de bolet, fes-ho en petites quantitats.

5) Complim els requisits de cocció

Són molt pocs els bolets que, ocasionalment, poden menjar-se crus. Fins i tot alguns d’aquests, crus o mal cuinats, poden ser tòxics. Per això recomanem coure convenientment tots els bolets.

6) En mengem amb moderació

Els bolets són de difícil digestió, per això recomanem menjar-ne en poca quantitat. S’han reportat casos de bolets comestibles menjats en grans quantitats durant diversos dies que poden presentar toxicitat, fins i tot el cep (Boletus edulis).

Si malgrat aquestes indicacions et trobes malament, amb símptomes digestius o nerviosos, després de menjar bolets o en dies posteriors, pot ser que pateixis una intoxicació. En aquest cas, has d’anar immediatament al centre mèdic més proper i, si és possible, porta les restes dels bolets ingerits. En aquest sentit, és important no consumir mai tots els bolets alhora i deixar-ne algun exemplar per poder mostrar el que s’ha menjat i poder identificar-lo en cas de dubte. Fer fotografies dels bolets prèviament també seria útil.

Símptomes d'intoxicació

Davant dels primers símptomes, s’ha d’acudir immediatament a un centre hospitalari perquè la persona afectada rebi el tractament mèdic adequat. Convé portar-hi les restes que es tinguin dels bolets, ja sigui els trossos que s’han eliminat en netejar-los o els bolets cuits que hagin sobrat. Això permetrà als especialistes identificar l’espècie que ha provocat la intoxicació i facilitarà l’aplicació del tractament més eficaç.

Quan són unes quantes persones les que han menjat els bolets, les que no presenten símptomes d’intoxicació també cal que rebin assistència mèdica, ja que és probable que també hagin ingerit bolets tòxics.

Els símptomes d’intoxicació varien segons l’espècie que l’hagi produïda. Es poden presentar un o alguns d’aquests símptomes: forts dolors d’estómac, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides i abundants, vertigen, postració total, deliris i períodes alternatius de crisi i de calma. Els símptomes característics de cada espècie es descriuen en comentar els principals bolets tòxics.

Els primers símptomes es poden presentar al cap de poca estona d’haver menjat els bolets (normalment entre mitja hora i tres hores) o aparèixer passades algunes hores. Les intoxicacions més greus, en particular la causada per la farinera borda (Amanita phalloides), es manifesten després d’unes 8 o 10 hores, de vegades més; per tant, el fet que els símptomes triguin a presentar-se és un indici que la intoxicació pot ser molt perillosa.

Als primers símptomes d’intoxicació, per poc importants que semblin, s’ha d’anar immediatament a un centre sanitari. L’eficàcia del tractament depèn, en bona part, de la rapidesa amb què s’actuï.

En cas d’intoxicació, truqueu al 061 CatSalut Respon.

Servei de consultes micològiques

Abans de menjar-nos un bolet cal assegurar-se que és comestible. La majoria d'intoxicacions en l'àmbit familiar es produeixen per confusió de bolets tòxics amb espècies comestibles.

La formació en micologia i la resolució dels nostres dubtes fent consultes a les associacions micològiques són les opcions més segures per saber identificar-los correctament.

Si voleu fer qualsevol consulta sobre bolets, empleneu i envieu el formulari. Podeu enviar imatges de bolets que vulguis identificar.

Un cop enviat, rebreu un correu electrònic en què es confirma la recepció de la consulta i, en un termini màxim de 48 hores, personal tècnic de la Societat Catalana de Micologia es posarà en contacte amb vosaltres mitjançant l’adreça electrònica facilitada per respondre la consulta.

Data d'actualització:  26.01.2017