• Imprimeix

Toxoplasma / Toxoplasmosi

Toxoplasma

La toxoplasmosi és una zoonosis, infecció comuna a animals i humans, i d’àmplia distribució mundial. La toxoplasmosi està causada per un paràsit protozou, intracel·lular obligat, anomenat Toxoplasma gondii. Gairebé tots els animals de sang calenta poden actuar com a hostes intermediaris i, així, poden ser portadors de quists en els seus teixits. Els hostes definitius del paràsit són el felins (gats domèstics i salvatges). Les fases adultes viuen en els intestins d’aquestes espècies, i els oocists que produeixen s’eliminen per la femta dels animals. Si les condicions són favorables, aquests oocists poden ser viables al terra durant un any o més, i poden ser vehiculats per insectes i cucs.

 

La infecció humana s’adquireix pel consum de carn contaminada insuficientment cuinada o pel consum de menjar o aigua contaminats amb femta de felins infectats que contenen oocists.

 

La majoria de les infeccions en humans són asimptomàtiques o poden causar símptomes semblants als d’una grip moderada. No obstant això, la infecció pot ser greu en persones immunodeprimides i en nadons. Si la toxoplasmosi s’adquireix durant la gestació pot causar avortaments o malformacions congènites que poden afectar el cervell, els ulls o altres òrgans. La gravetat dels signes dependrà de la fase de gestació en el moment de la infecció. Per aquest motiu, com a mesura preventiva s'aconsella a les dones embarassades:

 

• No menjar carn crua o poc cuita ni embotits crus curats.
• Coure bé tot tipus de carn.
• Rentar (sota l’aixeta) les verdures i les hortalisses, en especial si porten terra i es mengen crues.
• Rentar (amb aigua abundant) sota l’aixeta els estris de cuina i les superfícies de treball.
• Posar-se guants per treballar al jardí i per a qualsevol contacte amb la terra.
• Rentar-se les mans després de tocar un gat o qualsevol objecte que utilitzi el gat.

Destaquem

La toxoplasmosi

Consells per a embarassades

Data d'actualització:  12.09.2017