• Imprimeix

16 d’octubre, Dia Mundial de l’Alimentació

La lluita contra el malbaratament centra els missatges del Dia Mundial de l’Alimentació d’enguany

16/10/2018 09:10
No llençar menjar

El Dia Mundial de l’Alimentació se celebra aquest 16 d’octubre amb el lema “Un món amb fam zero és possible per al 2030”. Amb aquesta celebració es volen posar de relleu totes les accions orientades a assolir l’objectiu de fam zero. Entre aquestes destaquen les encaminades a lluitar contra el malbaratament alimentari i promoció de  l’aprofitament segur dels aliments.

L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) dona suport a l’efemèride, tot recordant la importància de l’aprofitament alimentari amb seguretat. Segons les últimes dades, cada català llença a la brossa 34 Kg d’aliments a l’any que es podrien haver consumit. És per això que recorda la importància de fixar-se en les dates marcades a les etiquetes dels aliments envasats. En primer lloc resulta fonamental distingir entre data de caducitat i data de consum preferent:

  • La data de consum preferent indica fins a quina data l'aliment té la qualitat esperada; passada aquesta data es pot seguir consumint l'aliment si s'ha conservat adequadament i l'envàs està intacte.
  • La data de caducitat indica fins a quina data l'aliment es pot consumir amb seguretat. No consumiu un producte si ha superat la data de caducitat.

Un cop depassades les dates has de tenir en compte:

Depassada la data de caducitat l’aliment no es pot consumir. Per això, per evitar llençar l’aliment quan s’acosti la data de caducitat s’ha de consumir, cuinar-lo o congelar-lo.

Un cop depassada la data de consum preferent, l’aliment encara és segur, i es pot consumir sempre que es comprovin aquests criteris:

  • Que s’hagi conservat seguint les indicacions del fabricant que es troben a l’envàs
  • Que l’envàs es mantingui intacte
  • Que un cop obert les seves característiques de gust, d’olor o d’aspecte no estan alterades.

Objectiu: Fam zero per al 2030