• Imprimeix

Actualització de l’avaluació de 3-MCPD i els seus èsters d’àcids grassos

L’EFSA ha emès una nova IDT de 2,0 µg/kg de pes corporal per dia

12/01/2018 09:01

L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha actualitzat la seva avaluació sobre la toxicitat i l’exposició a través dels aliments del 3-monocloropropano-1,2-diol (3-MCPD) i els seus èsters d’àcids grassos i com a resultat, ha augmentat el seu nivell de seguretat anterior dos vegades i mig.

L’any 2016, l’EFSA[1],  va emetre una ingesta diària tolerable (IDT) de 0,8 µg/kg de pes corporal per dia (µg/kg de pes corporal/dia) i en aquesta nova avaluació ha emès una IDT de 2,0 µg/kg de pes corporal per dia.

A finals de l’any 2016, el Comitè Mixt FAO/OMS d’Experts en Additius Alimentaris (JECFA), va actualitzar l’avaluació sobre el 3-MCPD i els seus èsters i del glicidol i els seus èsters (JEFCA 3MCPD 2016) i va retirar la ingesta diària tolerable màxima provisional (IDTMP) prèvia de 2 µg/kg de pes corporal per a 3-MCPD establint una IDTMP (per a la suma de 3-MCPD i els seus èsters) de 4 µg/kg de pes corporal/dia, cinc vegades superior al valor de seguretat establert per l’EFSA.

 

Ingesta diària tolerable 3-MCPD (TDI) en μg/kg de pes corporal:

EFSA 2017

2.0

JECFA 2016

4.0

EFSA 2016

0,8

L'actualització actual és només per a 3-MCPD i els seus èsters d’àcids grassos i l'avaluació prèvia d’ èsters glicidílics d’àcids grassos no ha canviat.

 Més informació: Revised safe intake for 3-MCPD in vegetable oils and food. EFSA

[1] Scientific opinion on risks for human health related to the presence of 3- and 2-monochloropropanediol (MCPD), and their fatty acid esters, and glycidyl fatty acid esters in food.