• Imprimeix

Adopció de noves normes per a medicaments veterinaris i pinsos medicamentosos

El Consell Europeu ha aprovat noves normes sobre medicaments veterinaris i pinsos medicamentosos

27/11/2018 10:11

El Consell Europeu ha aprovat noves normes sobre medicaments veterinaris i pinsos medicamentosos que ja havia aprovat el Parlament Europeu el 25 d'octubre de 2018 amb un gran suport.

L’aprovació d’aquest paquet legislatiu suposa un gran pas endavant en la lluita contra la resistència antimicrobiana (AMR)

 Amb aquestes normes:

  • Es limita l'ús d'antibiòtics com a mesura preventiva. La seva utilització serà permesa quan sigui justificada per un veterinari i hi hagi un alt risc d'infecció.
  • Es permetran els tractaments col·lectius, que consisteixen en tractar a un grup d'animals quan es detecta que només un està malalt, quan no hi hagi més alternatives adequades i un veterinari ho recomani.
  • Certs antimicrobians es reservaran per al tractament dels humans.
  • D'acord a les noves regles, els medicaments veterinaris mai s'han de fer servir per compensar les males condicions de la ramaderia o per fer que els animals creixin més ràpid.
  • Es prohibeix l'ús preventiu i en massa d'antibiòtics en pinsos medicamentosos. Entre altres mesures, els veterinaris sempre han d'emetre les receptes d'aquests pinsos després d'un examen previ adequat.
  • Es millora la protecció dels consumidors europeus contra el risc de propagació de l'AMR a través de la importació de productes d'origen animal. Crea igualtat de condicions entre els operadors de la UE i els països tercers, ja que aquests haurà de respectar la prohibició dels antibiòtics per a la promoció del creixement, així com la restricció als antimicrobians reservats per a l'ús en humans .

Propers passos: Després de la signatura del president del Parlament Europeu i la presidència austríaca del Consell, el text es publicarà al Diari Oficial de la Unió Europea i entrarà en vigor vint dies després (es calcula a finals del 2018 o principis del 2019).

Les normes s’aplicaran als 3 anys de la seva entrada en vigor. Durant aquest període es té previst aprovar un conjunt d’actes legals addicionals per complementar i/o recolzar aspectes específics de la legislació.

 

Comissió Europea: Veterinary Medicines and Medicated Feed.

https://ec.europa.eu/food/animals/health/veterinary-medicines-and-medicated-feed_en