• Imprimeix

Avaluació preliminar sobre transmissió del virus de la influença aviària de baixa patogenicitat via carn crua i ous

EFSA

22/10/2018 10:10

L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha realitzat una avaluació qualitativa preliminar sobre la probabilitat de transmissió de la influença aviària de baixa patogenicitat (LPAI) a través de carn crua d'aus (provinents d'avicultura o silvestres) i ous crus.

D’acord a aquesta avaluació:

La probabilitat que hi hagi presència de virus de LPAI en teixit muscular d'aus vives i en ous d’aus d'una explotació exposada al virus, és:

  • En les aus vives, poc probable en Galliformes (gallines i pollastres) i extremadament improbable en Anseriformes (ànecs i oques).
  • En els ous, extremadament improbable en Galliformes i insignificant en Anseriformes.

La probabilitat d'infecció per virus de LPAI per exposició a carn crua contaminada o a ous contaminats és:

  • En el cas de carn, improbable tant si procedeix d'avicultura com d'aus silvestres. La infecció en humans per manipulació de carn crua és extremadament improbable, mentre que és insignificant per consum de carn.
  • En el cas dels ous, extremadament improbable tant si procedeixen d'avicultura com d'aus silvestres.

Tot i que la probabilitat de trobar virus de LPAI en carn crua d'aus i en ous de taula és d'improbable a insignificant, hi ha un alt grau d'incertesa pel que fa a les diferents vies de transmissió en avicultura i en aus silvestres, ja que no existeixen un nombre suficient d'estudis disponibles.