• Imprimeix

Consumeix els vegetals crus amb seguretat

Recomanacions per a la prevenció de toxiinfeccions alimentàries centrades en el consum de vegetals crus

03/09/2018 08:09
Verdures

Part de la nostra dieta està constituïda pel consum de fruites i verdures que consumim crues, i tendeix a augmentar gràcies a una oferta diversificada, especialment en la temporada d’estiu. Hi ha nombrosos estudis que demostren els beneficis de consumir fruites i verdures, fins al punt que la recomanació oficial és de menjar-ne cinc al dia.

Els vegetals crus poden ser portadors de gèrmens, i alguns poden ser patògens per a l’ésser humà. Aquests gèrmens són generalment sensibles a la cocció; però en absència de cocció s’ha de minimitzar el risc associat al consum d’aliments crus amb accions en diferents punts del recorregut de la granja a la taula.

Per als vegetals que es consumeixen crus cal respectar les tres normes bàsiques d’higiene, es a dir, netejar, separar i refredarTots podem ajudar a evitar les toxiinfeccions alimentàries.

Si heu de viatjar: Els consumidors també han de prendre precaucions en l’alimentació a l’hora de viatjar, particularment a països on són freqüents determinades infeccions alimentàries. Hi ha recomanacions en matèria d’higiene alimentària adaptades a diferents destinacions. De vegades, el més recomanable en determinades destinacions és menjar els vegetals sempre cuits.

A l’hora de preparar i servir el menjar:

 01-rv_tomaquet_cogombre Totes les fruites i verdures s’han de rentar adequadament, en especial les que no es cuinaran abans de consumir-les. Vegeu El rentat de fruites i verdures.
 03-rv_rentat_mans Renteu-vos les mans amb sabó i aigua calenta després d’utilitzar el bany, tocar animals, canviar bolquers, esternudar o tossir, i sempre abans de començar a preparar aliments. Renteu-vos les mans després de manipular les verdures fresques o la carn crua.
 02-rv_neteja Eviteu la contaminació encreuada, és a dir, la propagació de bacteris d’un aliment cru a un aliment preparat pel consum o cuinat. Netegeu els estris de cuina després de manipular aliments crus com la carn, el pollastre i els ous, i eviteu el contacte dels aliments crus amb els aliments un cop cuinats.