• Imprimeix

De l’avaluació a la gestió del risc

X Workshop d'avaluació del risc a la cadena alimentària

10/12/2018 14:12
Albert Mariné_Workshop

El Secretari de Salut Publica, Joan Guix, va inaugurar, el 5 de desembre de 2018,  el X Workshop d’avaluació del risc a la cadena alimentària: De l’avaluació a la gestió del risc organitzat per l’ACSA en col·laboració amb l'Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), amb més de 180 assistents.

L’ACCA, presidida per Montserrat Rivero, és una associació científica multidisciplinària, formada per persones físiques i jurídiques interessades en l’estudi, el desenvolupament i la difusió de coneixements sobre les ciències de l’alimentació.

En la trobada es va presentar el document Extensió de la data de consum dels aliments. Criteris per a l’aprofitament segur,  informe del  Comitè Científic Assessor de Seguretat Alimentària, a mans del Senyor Albert Mariné membre del Comitè. Aquesta opinió estableix uns criteris i uns períodes per al consum i l’aprofitament segur i satisfactori dels aliments un cop han transcorregut les dates marcades en els envasos alimentaris. El document revisa les causes, intrínseques i extrínseques, i els mecanismes de degradació dels aliments i el sistema de marcatge de dates dels aliments per fixar les extensions de consum proposades.

A la taula rodona es va discutir sobre l’avaluació i gestió de riscos a la restauració:

  • En José Juan Rodríguez, professor de la UAB, va presentar el document del Comitè Científic Assessor de Seguretat Alimentària: Mesures que cal tenir en compte per al rentat de fruita i verdures que es consumeixen crues. L’ús de l’hipoclorit de sodi. La desinfecció de vegetals amb lleixiu és una pràctica recomanada en la restauració per reduir-ne la presència potencial de patògens. S’ha de fer servir lleixius d’ús alimentari. La dosis adequada és de 1,5 mil·lilitres de lleixiu per litre d’aigua durant 5 minuts és suficient, i allargar-lo pot ser perjudicial. Cal esbandir els vegetals amb aigua, abans i desprès de la desinfecció.
  • En Joaquim Castellà, professor de la UAB,  va explicar el cicle evolutiu del paràsit anisakis. Tot i que la normativa obliga a congelar 24h. a 20ºC el peix i marisc que s’ha de consumir cru o poc cuit, a casa es recomana congelar aquests productes durant 5 dies i comprar-lo congelat si el frigorífic té menys de 3 estrelles.
  • En Martí Nadal, professor de la Universitat Rovira i Virgili, un dels autors de L’Estudi de dieta total a Catalunya sobre l’acrilamida, va comentar l’exposició dietètica a l’acrilamida a la població catalana. Aquest estudi el va promoure l’ACSA per tal d’obtenir dades actualitzades sobre els nivells d’acrilamida en aliments de consum i avaluar la ingesta dietètica d’acrilamida per part de la població catalana. La ingesta d'acrilamida de la població catalana està molt per sota dels límits de referència de manera que no suposa un risc immediat però no es pot descartar totalment el risc d'efectes cancerígens. Es per això s’han elaborat consells als consumidors per reduir la formació d’acrilamida en les en les preparacions domèstiques.
  • Per últim la senyora Raquel Arrebola, directora del Departament de Qualitat dels establiments Viena va explicar com gestionen el risc en els seus establiments. La gestió del risc és un dels eixos de qualsevol empresa, no hi ha consciència de la quantitat de recursos necessaris pel seu control i ha de ser suficientment visible, pràctica i clara per garantir el seu compliment.