• Imprimeix

Estudi de dieta total sobre 3-MCPD, 2-MCPD, els seus èsters d’àcids grassos i els èsters glicidílics

L'ACSA publica una nova avaluació del risc per a la salut derivats de la ingesta dietètica d'aquests contaminants per la població catalana.

20/11/2018 10:11
Contaminants de procés. 3MCPD

L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) presenta un nou estudi per actualitzar les dades sobre els nivells de 3-MCPD, 2-MCPD, els seus èsters d’àcids grassos i els èsters glicidílics d’àcids grassos en aliments de consum i per avaluar-ne el risc associat a la seva ingesta per part de la població a Catalunya. L’estudi analitza aquests compostos en productes alimentaris presents en el mercat susceptibles de contenir-ne altes concentracions.

El 3-monocloropropanodiol (3-MCPD), els seus èsters d’àcids grassos i els èsters glicidílics són contaminants de procés que es troben en la proteïna vegetal hidrolitzada i/o en olis refinats a alta temperatura. Un cop ingerits, el 3-MCPD i els seus èsters es metabolitzen i entren a l’organisme en forma de 3-MCPD i els èsters glicidílics en forma de glicidol. Els olis i greixos refinats i els aliments que en contenen són els aliments que contribueixen majoritàriament a l’exposició alimentària al 3-MCPD i al glicidol.

Segons aquest estudi es pot descartar que l’exposició alimentària a aquests contaminats suposin un risc per la població catalana en la seva globalitat. Excepte en els nadons de 6 a 11 mesos on no es pot descartar el risc associat a la ingesta de 3-MCPD, en concret el seus èsters d’àcids grassos.