• Imprimeix

Infografia de la listeriosi

Els grups de risc han de prendre precaucions especials

29/03/2018 10:03
Listeriosi

Què és la listeriosi?

La listeriosi és una infecció greu causada pel bacteri Listeria monocytogenes. Es tracta d'una malaltia transmesa pels aliments, que es relativament poc freqüent però greu, amb taxes de letalitat altes (entre el 10% i el 30%).

Grups de risc:

Les persones  poden patir listeriosi després de menjar aliments contaminats. La malaltia afecta de forma més greu a determinats grups de risc com són: dones embarassades; nens acabats de néixer; majors de 65 anys i persones immunocompromeses com, per exemple, les que han rebut un trasplantament, estan en tractament de quimioteràpia o pateixen alguna malaltia com càncer, diabetis, síndrome d’immunodeficiència adquirida (SIDA), malaltia renal o hepàtica.

Període d’incubació:

El període d’incubació varia entre 1 i 90 dies des de l’exposició, cosa que pot fer molt difícil identificar l’aliment implicat.

Símptomes:

La listeriosi pot causar una varietat de símptomes. En una gran part de la població Listeria pot causar una afecció lleu amb febre i diarrea. En determinats grups de població especialment sensibles poden causar una malaltia greu.

En dones embarassades pot causar febre, fatiga i dolors musculars. Els efectes més greus son per al fetus ja que pot causar avortament espontani, mort fetal, part prematur o infeccions potencialment mortals en el nounat.

En el cas de persones immunocompromeses i gent major de 65 anys pot donar lloc a infeccions greus amb septicèmia, meningitis, encefalitis, o afectar altres parts cos. Els símptomes poden incloure mal de cap, rigidesa en el coll, confusió, pèrdua de l'equilibri i convulsions, a més de febre i dolors musculars. La malaltia és mortal en una proporció important de casos, podent arribar fins el 30%.

Els aliments de major risc són el següents:

  • Llet crua (directa de vaca, ovella o cabra sense tractar ni bullir)
  • Formatges tous fets amb llet no pasteuritzada
  • Germinats crus
  • Peix fumat
  • Carns i derivats no cuinats o llescats
  • Fruites i verdures trossejades amb antelació al consum (S’han de rentar, pelar i trossejar just en el moment del consum)
  • Verdures crues que no han estat netejades i desinfectades

Les mesures que cal prendre per prevenir la listeriosi es recullen a continuació:

  • Els grups de risc han de conèixer els aliments de risc i evitar el seu consum o consumir-los previ tractament tèrmic a més de 70 °C.
  • No consumir llet crua (sense pasteuritzar) ni els formatges tous que es fan amb ella. Comproveu-ho a l’etiqueta o pregunteu al venedor.
  • Evitar embotits, productes càrnics llescats, patés refrigerats, peix fumat, carns fredes, salsitxes o hot dogs. És poden consumir si es cuinen o escalfen a més de 70 °C (fins que surti vapor) abans de menjar-los.
  • Respectar les dates de caducitat dels aliments que es mantenen refrigerats.
  • Les sobres s’han d’escalfar intensament abans de consumir-les. Escalfar a 70 °C o fins que surti vapor. No consumir mai aliments sobrants que no puguin ser reescalfats intensament just abans del consum, com per exemple amanides, amanides de pasta, de patata, d’hortalisses, amb salses, etc.
  • Guardar les sobres a la nevera a menys de 4 °C el més aviat possible (màxim 2 hores després de la seva preparació), en recipients amb tapa, i consumir-les abans de que passin 2 a 3 dies. També es poden congelar el dia de la preparació si s’han de guardar més dies.
  • Els vegetals que s’hagin de consumir crus s’han de rentar i/o pelar en condicions higièniques just abans del seu consum. Les verdures crues s’han de desinfectar en una solució hipoclorit en dosis indicades pel fabricat durant 5 minuts.
  • Mantenir sempre la temperatura de la nevera per sota dels 4 °C.
  • Mantenir la màxima higiene (estris, mans i superfícies netes) i complir les quatre normes fonamentals de seguretat alimentària (netejar, separar, coure i refredar).