• Imprimeix

Informe 2017 europeu sobre les malalties zoonòtiques

Després d'anys de reducció, s’estanca la incidència de les malalties zoonòtiques a Europa

13/12/2018 16:12

L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) i el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) han publicat l’Informe de la Unió Europea sobre les tendències i les fonts de zoonosis, agents zoonòtics i brots de malalties transmeses pels aliments del 2017.

En aquest informe es presenten els resultats de les activitats de vigilància de zoonosis dutes a terme al llarg del 2017 a 37 països europeus, 28 estats membres i nou no membres (Noruega, Islàndia, Suïssa i Liechtenstein, Albània, Bòsnia i Hercegovina, Sèrbia, Montenegro, l'ex República Iugoslava de Macedònia).

El 2017, només hi va haver petites fluctuacions en els casos notificats de tres malalties zoonòtiques principals a la UE en comparació amb 2016. El nombre de casos notificats de salmonel·losi i campilobacteriosi s'ha mantingut estable durant els últims cinc anys, encara que la listeriosi segueix augmentant.

Els casos de salmonel·losi a la UE es va reduir lleugerament EL 2017 de 94.425 a 91.662, però la tendència a la baixa que va començar el 2008 s'ha estancat en els últims anys.

Tot i que els brots de transmissió alimentària han disminuït el 2017 un 6,8% en relació al 2016, al llarg del 2017 s’han produït una mitjana de 100 brots per via alimentaria per setmana alguns dels quals han afectat a diversos països. Aquestes infeccions són una causa important de malalties humanes a la UE. El bacteri Salmonella va ser la causa més freqüent d’aquests brots, principalment per la seva presència productes carnis i ous.

S. Enteritidis és el tipus de Salmonella notificada amb més freqüència en humans, causant un de cada set brots de transmissió alimentària. En el període 2013-2017, la tendència dels casos confirmats de S. Enteritidis en humans es va mantenir estable i va semblar reflectir una tendència anàloga a les gallines ponedores.

Els casos de campilobacteriosi van disminuir lleugerament el 2017 en comparació amb 2016 (246.158 enfront de 246.917), però segueix sent la malaltia zoonòtica notificada amb més freqüència a la UE,  amb una taxa de notificació de la UE de 64,8 per cada 100,000 habitants. Malgrat l’elevat nombre de casos, les víctimes mortals van ser baixes (0,04%). Els nivells de Campylobacter són alts en carn de pollastre (37.4%) i carn de gall dindi (31.5%).

Els casos de listeriosi van disminuir lleugerament el 2017, es van informar de 2.480 casos (2,509 el 2016). No obstant això, la tendència ha estat a l'alça en els últims cinc anys. El grup més afectat per la malaltia en 2017 van ser la gent gran, en particular els més grans de 84 anys. En aquest grup d'edat, la taxa de mortalitat per listeriosi va ser del 24%; En general, a la UE, la infecció va ser mortal per un de cada 10 pacients. Els nivells més alts de L. monocytogenes es van detectar en peix i productes de la pesca (6%), seguits d'amanides a punt per consumir (4.2%).

L'informe resumeix a més les tendències i les fonts de tuberculosi degudes a Mycobacterium bovis, Brucella, STEC, Yersinia, Trichinella, Echinococcus, Toxoplasma congènit, ràbia, Coxiella burnetii (febre Q), virus del Nil Occidental i tularaemia.