• Imprimeix

Intoxicació per Listeria monocytogenes atribuïda a formatges de llet crua d'ovella procedent d'Espanya

09/02/2018 13:02

Amb data 5 de febrer l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN) va tenir coneixement a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI) de l'existència d'un afectat per meningitis a la Comunitat de Madrid, com a conseqüència d'una intoxicació alimentària per Listeria monocytogenes presumptament associada al consum de formatge de llet crua d'ovella de pasta tova fabricat per l'empresa Ohian Txiki Koop situada a País Basc. L'afectat evoluciona favorablement.

Els formatges presumptament implicats són els següents:

  • Gutizia, formatge de llet crua d'ovella.
  • Txuria, formatge de pasta tova de llet crua d'ovella.
  • Beltza, formatge làctic-rull de llet crua d'ovella.

Els productes implicats han estat distribuïts a les comunitats autònomes de Madrid, Catalunya i País Basc. Amb data 7 de febrer es té constància que des de Madrid, s'ha produït una petita redistribució a Andalusia, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Extremadura, Galícia, Comunitat Valenciana i Portugal, escasses unitats.

S'està efectuant la retirada de tots els lots de formatge de llet crua d'ovella de pasta tova.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha rebut, a través del SCIRI, la notificació de la distribució, a una formatgeria de Barcelona ciutat, de 5 unitats del formatge GUTIZIA, lot 0103. Mitjançant els controls oficials realitzats per l’Agència de Salut Pública de Barcelona s'ha verificat que que l’empresa ja estava assabentada i ja havia retirat els formatges del mercat.

Fins aquest moment no s’ha tingut cap notificació d’afectació pel consum d’aquest producte a Catalunya.

Com a mesura de precaució, s'aconsella a les persones que tinguin al seu domicili algun envàs d'aquests productes, s'abstinguin de consumir-los i que en cas d'haver-los consumit i si presenten alguna simptomatologia no habitual, es recomana acudir a un centre sanitari.