• Imprimeix

L'ACSA us desitja unes bones festes i un feliç any 2019

11/12/2018 11:12
ACSA Bon Nadal

La carn d'olla

En el nostre país, el més gran bullit és la carn d'olla, el plat més tradicional, arcaic i habitual que pot presentar. (...)

No és necessari, em sembla, de descriure la carn d'olla catalana. El lector sap perfectament de què es tracta. És un plat la difusió del qual havia estat tan vasta, que ha perdut totalment la solemnitat. El nostre bullit conté, però, un element d'originalitat que no es troba en els altres. La pilota conté una sèrie d'elements picats i posteriorment consolidats d'una manera real però lleugerament flàccida. La pilota no té la forma de la pilota corrent, vull dir rodona; més aviat té una forma tubular allargada. La pilota agrada a la ciutadania. És un element que dóna facilitats a la dent, i això és sempre apreciat. Hi posem una mica de tot, però sense que res predomini massa. Per exemple: en el cocido castellà, hi posen molts cigrons, la seva presència hi és considerable. En la nostra carn d'olla, aquest nombre no és excessiu: és equilibrat. Cada país aprofita el que té per a realçar-ho. Les persones que busquin el cèlebre i anomenat seny català faran segurament el viatge en va. És en la cuina que aquesta tendència s'ha imposat d'una manera vista. «En la cuina –solia dir la meva mare–, s'hi ha de posar de tot..., però poc!»

Josep Pla, al seu llibre El que hem menjat

BONES FESTES I FELIÇ ANY 2019!