• Imprimeix

Listeria monocytogenes

Ha provocat el brot més gran del món a Sud-Àfrica i a Europa ha causat un brot que ha afectat a cinc estats membres

06/04/2018 11:04

Listeria monocytogenes és un bacteri que pot causar una malaltia transmesa pels aliments anomenada listeriosi, que es relativament poc freqüent  però greu, amb taxes de letalitat altes (entre el 10% i el 30%).

Aquests bacteris es troben al sòl, a l'aigua, a la vegetació i als excrements animals. Pot contaminar els aliments, especialment la carn, lactis, marisc i els productes frescos. Les edats dels malalts van des de nadons fins als 92 anys. La malaltia afecta de forma més greu a determinats grups de risc com són: dones embarassades; nens acabats de néixer; majors de 65 anys i persones immunocompromeses.

 

A Sud-àfrica ha causat el brot més gran del món que ha afectat gairebé a 1.000 persones i ha causat 180 morts.

Funcionaris de salut de Sud-àfrica van indicar que un preparat carni produït per Tiger's Enterprise Food és la probable causa del brot de listeriosi. S’assenyala la fàbrica ubicada a Polokwane. Sud-àfrica va produir 412 mil milions de dòlars en carns processades l’any  2017.  Tiger Brands és el productor més gran, té quasi un  terç del mercat.

Un portaveu del Ministeri de Salut de Sud-àfrica va dir que aquesta indústria càrnia va estar mesos sense cooperar amb la investigació, la qual cosa va ser decisiva en l’endarreriment que ha patit la investigació del brot. No obstant, l’empresa afirma que no hi ha un vincle directe entre les víctimes del brot i els seus productes.

El Ministeri de Salut de Sud-àfrica assenyala que la font es va trobar després que nens en edat preescolar emmalaltissin una vegada havien menjat carn processada procedent de la factoria de  Polokwane.

Més informació: South Africa blames food firms for world's worst listeria outbreak. Reuters Africa

 

A Europa, s’ha desenvolupat un brot de Listeria monocytogenes entre el mes de desembre de 2015  i es comptabilitza fins el 8 de març d’enguany. Ha afectat a cinc Estats membres de la UE: Àustrica, Dinamarca, Finlàndia, Suècia i al Regne Unit. Han emmalaltit 32 persones i 6 han mort.

A partir del 6 de març de 2018, aquest brot s'ha associat amb 32 casos identificats entre desembre de 2015 i febrer de 2018. El mes de desembre de 2017 es van informar de nous casos confirmats a Dinamarca (2), Finlàndia (2), Suècia (1) i al Regne Unit (2). Es va excloure un cas denunciat anteriorment de Finlàndia perquè no complia els criteris utilitzats per la definició de casos de brots europeus. Entre els nous casos hi ha dues víctimes mortals:  una a  Dinamarca i una a Suècia.

Es va detectar el brot a través de la seqüenciació de tot el genoma del bacteri, establint que es tractava de Listeria monocytogenes PCR serogrupo IVb, MLST 6.

D’acord a l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) i el Centre Europeu de  Prevenció i Control de Malalties (ECDC) el blat de moro congelat és la probable font d’aquest brot.

La seqüenciació del genoma del bacteri s’ha utilitzat  per definir el brot i esbrinar la font. Les investigacions apunten cap un blat de moro congelat envasat a Polònia i processat i produït a Hongria. Els operadors comercials  a Polònia, Finlàndia, Suècia i Estònia han retirat el producte. No obstant això, es poden identificar nous casos a causa del llarg període d'incubació de la listeriosi, que és de fins a 70 dies, la llarga vida útil del blat de moro congelat i el possible consum futur de blat de moro congelat abans de la implementació de la retirada. La cocció correcte el blat de moro permet eliminar la Listèria.

 Més informació:

 

Entre l’1 i el 27 de març d’enguany en el Sistema d’alerta ràpida per a aliments i pinsos (RASFF) hi trobem 5 alertes per la presència de Listeria monocytogenes: en xoriç elaborat a Espanya, tires de pollastre refrigerat dels Països Baixos, formatge brie elaborat a França a partir de llet crua, formatge de vaca elaborat a Romania i en orelles de porc bullides, fumades i envasades al buit procedents de Lituània. La prevalença de Listèria en les incidències és una constant.

 

L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) ha publicat una infografia sobre la Listeriosi. En aquesta publicació es detallen les mesures que cal prendre per prevenir la listeriosi.