• Imprimeix

Menjar a l’aire lliure amb seguretat

30/07/2018 10:07
Menjar a l’aire lliure amb seguretat

Amb l’arribada del bon temps augmenten les  barbacoes i pícnics  que ens permeten gaudir dels aliments i la bona companyia en un entorn agradable.

Les elevades temperatures i el temps transcorregut entre que es prepara el menjar i es consumeix poden afavorir el creixement microbià i causar una toxiinfecció alimentària.

Mantenir la cadena del fred i respectar les normes d’higiene durant la preparació i la conservació del menjar ajuda a garantir la seguretat dels aliments.

 

Com organitzem la nevera per al pícnic?

  • Conservem els aliments que requereixin fred en neveres amb bosses refrigerants o glaçons protegits perquè no regalimin aigua.
  • Omplim la nevera al darrer moment amb aliments que haurem refrigerat tota la nit.
  • Recordem que els glaçons només serveixen per mantenir el fred i no pas per refredar els aliments.
  • Separem els productes crus dels productes cuits o els que estan llestos per al consum per evitar la contaminació encreuada.
  • Aïllem en recipients hermètics la carn i el peix cru, i posem-los al fons de la nevera per evitar que se’n desprenguin sucs que puguin contaminar la resta d’aliments.

 

Com transportem el menjar?

  • Durant el viatge posem la nevera en el lloc més fresc del vehicle.
  • Un cop estiguem a l'indret del pícnic posem la nevera a l’ombra.
  • No obrim la nevera si no és necessari; quan ho fem perdem fred de l’interior.

 

Quina aigua hem d’utilitzar?

  • Si hi ha una font, ens hem d’assegurar que l’aigua sigui potable. No confonguem aigua neta amb aigua potable. Davant del dubte, val més portar-la de casa.
  • Hem de rentar-nos les mans abans de començar a manipular els aliments. Quan no sigui possible, les tovalloletes humides són una bona opció.

 

Com preparem els aliments freds?

  • Preparem les amanides variades a base de vegetals crus i pasta, formatge, embotits, etc., al darrer moment, mai a casa. Barrejar ingredients crus i cuits amb antelació i a temperatura ambient afavoreix la contaminació.
  • Cuinem la truita de patates amb suficient antelació per poder-la refredar. Quallem bé l’ou.
  • Utilitzem salses comercials han rebut un tractament d’esterilització que  garanteix la salubritat. Un cop obert l’envàs, s’ha de consumir en un espai breu de temps ja què pot recontaminar-se.
  • Rentem bé els vegetals crus i la fruita a casa;
  • A l’estiu la fruita és més variada i gustosa. Aprofitem-ho! No oblidem de pelar-la si no l’hem rentada i assecada a casa.
  • Conservem en fred fins al darrer moment les postres làctiques i les que estan fetes a base d’ou: cremes, flams, formatges tendres, nates, tiramisú, etc.

 

I si fem una costellada?  

 

...Depèn de nosaltres que tot vagi bé.