• Imprimeix

S’actualitza el nivell tolerable de dioxines i PCB similar a les dioxines en els aliments

L’EFSA redueix el nivell després de confirmar que l'exposició a aquestes substàncies contaminants és una preocupació per a la salut, malgrat estar presents a nivells baixos.

22/11/2018 13:11
El Grup d'experts sobre contaminants de la cadena alimentària (CONTAM) de l' Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha completat la primera revisió exhaustiva sobre els riscos per a la salut humana i animal de la presència de Dioxines i PCBs en aliments i pinsos, i ha establert una nova ingesta setmanal tolerable (IST) de 2 pg WHO2005-TEQ / kg pc per setmana per a dioxines i PCBs similars a les dioxines en aliments, un valor set vegades inferior al nivell anterior establert l’any 2001.

 

La Comissió Europea va demanar a l'EFSA una avaluació del risc sobre els riscos per a la salut humana i animal de la presència de Dioxines i PCBs en aliments i pinsos després de la revisió del 2015 de les diferències entre els nivells d'admissió tolerables establerts per diversos organismes científics d'assessorament.

En aquesta avaluació l’EFSA ha considerat nous recursos epidemiològics per a l'observació d'efectes en humans i dades de proves en animals com evidència de suport, així com tècniques de models farmacocinètics més perfeccionades.

Com a conclusió, ha establert una nova ingesta setmanal tolerable (IST, o TWI en anglès) per a les dioxines i PCB similars a les dioxines en aliments de 2 picograms TEQ per quilogram de pes corporal. La nova IST és set vegades més baixa que l'anterior valor tolerable anterior establert per l'antic Comitè Científic sobre Alimentació de la Comissió Europea l'any 2001.

Quant als NDL-PCB, no s'ha pogut establir un valor de referència toxicològic tal com va disposar EFSA en 2005.

Aquesta nova IST és proteccionista contra els efectes sobre la qualitat del semen, que seria l'efecte crític observat al nivell més baix d'aquests contaminants. També protegeix contra altres efectes comprovats, com la menor taxa de fills davant filles, nivells més alts d'Hormona Estimulant del Tiroide (TSH) en nadons i defectes de desenvolupament de l'esmalt en les dents.

Les dioxines són químics tòxics generats en processos industrials que es mantenen en l'ambient durant anys i es poden acumular en petites quantitats en la cadena alimentària, normalment en les greixos dels animals

Malgrat que en els últims anys la seva presència s'ha reduït pels esforços de la indústria i les autoritats (informe de EFSA de 2012), l'informe d’EFSA 2018 confirma que les dades procedents dels països europeus indiquen, una ingesta per sobre del nou límit tolerable en tots els grups d'edat. Els principals contribuents a l'exposició dietètica mitjana per a la major part de grups d'edat als països europeus són el peix (en particular els peixos grassos), el formatge i la carn de bestiar.

Després del consell científic d’EFSA, s’espera que la Comissió Europea i els països de la Unió Europea mantinguin un debat sobre les  mesures de gestió del risc per assegurar la protecció dels consumidors.

 

EFSA Dioxins and related PCBs: tolerable intake level updated. Press news- 20 nov 2018