• Imprimeix

Salmó fumat marinat i Listeria monocytogenes

17/12/2018 11:12

Segons un informe de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària i el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties infeccioses (ECDC), els productes de salmó a punt per consumir, com el salmó fumat i marinat, són la font probable d'un brot de listeriosi que ha afectat Dinamarca, Alemanya i França des de l'any 2015.

L'anàlisi, basada en seqüenciació completa del genoma, va identificar 12 persones entre octubre de 2015 i maig de 2018: sis a Dinamarca, un a França i cinc a Alemanya, 4 de les quals van morir.

Les investigacions inicials suggereixen que la contaminació pot haver tingut lloc en una empresa de processament polonesa, però la manca de dades recents de WGS sobre L. monocytogenes, els isòls recollits a la planta de processament impossibiliten que aquest sigui el cas.

El primer grup de casos denunciats per Dinamarca al setembre de 2017 va estar relacionat amb el consum de productes de salmó produïts a Polònia. Tot i que es van aplicar mesures de control després de la investigaciód’aquest brot danés, es va trobar la mateixa soca en un producte de salmó a França a l'octubre de 2017 i en un pacient a Alemanya al maig de 2018. Això suggereix que la font de contaminació encara pot estar activa i que els productes contaminats poden haver estat distribuïts a més països de la UE. Fins que s'identifiqui i controli la font de contaminació, encara poden existir noves infeccions invasives de L. monocytogenes associades a aquest brot.