• Imprimeix

Venda directa de llet crua de vaca

La llet crua sempre s'ha de bullir abans de consumir-la, s'ha de mantenir a 4ºC i s'ha de consumir abans dels 3 dies següents d'ençà de comprar-la

31/07/2018 15:07
Llet crua

S'autoritza la venda directa de llet crua de vaca mitjançant el Decret 163/2018, de 17 de juliol, de venda directa de llet crua de vaca l’objectiu del qual és regular l’activitat de venda per part del productor de llet directament a consumidor final i la creació i regulació el Directori d'explotacions de venda directa de llet crua de vaca. Les modalitats de venda poden ser: mitjançant la venda en l’explotació, amb màquina expenedora o a un establiment minorista.

Així, aquest Decret regula els requisits que han de complir les explotacions en l’àmbit de la producció, la manipulació, la venda i l’envasat, el transport, l’etiquetatge i la informació al consumidor.

La venda de llet crua de vaca està emparada per tot un seguit de requisits establerts en la normativa europea en matèria d’higiene alimentària, i aquesta nova tipologia de venda millorarà les característiques organolèptiques de la llet, tornarà a educar el consumidor en com tractar-la, alhora que s’inscriu en un dels eixos de legislatura en l’àmbit agrari com és el foment de l’economia circular, la valorització dels productes de territori i la venda de proximitat.

Aquest Decret deroga el Decret 297/1990, de 4 de desembre, pel qual es regula la venda de llet certificada crua i es prohibeix la venda de llet crua a granel. Per tant, la venda de llet crua ja estava autoritzada a Catalunya però en altres modalitats de venda, estava prohibida fins ara la venda de llet crua a granel que no anava destinada a la industrialització.

Si compreu llet crua heu de saber que:

  • Sempre s'ha de bullir la llet crua abans de consumir-la,
  • S'ha de mantenir en fred, a 4ºC
  • S’ha de consumir abans dels 3 dies d’ençà de comprar-la

Des de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària hem elaborat un conjunt d’instruccions que s’han de seguir per prendre aquesta llet amb seguretat: Tracteu la llet crua amb seguretat