Rentat de fruites i verdures

 01-rv_tomaquet_cogombre Renteu tots els productes abans de pelar-los, tallar-los i preparar-los per coure'ls i consumir-los. D'aquesta manera, en usar el ganivet, els bacteris i la brutícia no contaminaran l'aliment per contacte entre la polpa i la closca.
 02-rv_neteja Utilitzeu superfícies de treball i estris (ganivets, raspalls, etc.) nets, secs i que no hagin estat en contacte amb altres aliments.
 03-rv_rentat_mans Abans de rentar les verdures, renteu-vos bé les mans amb aigua tèbia i sabó durant 20 segons, esbandiu les acuradament i eixugueu les amb paper de cuina d'un sol ús o amb una tovallola de matèria tèxtil que es renti regularment a 60 °C.
 04-rv_poma_aigua Renteu les fruites i les verdures sota el raig d'aigua, senceres i amb la pell. Així eviteu que, en tallar-les, els microorganismes i altres contaminants passin a l'interior. Fregueu la superfície de les fruites i les verdures sota l'aigua corrent de l'aixeta.
 05-rv_enciam Rebutgeu les fulles exteriors de l'enciam, l'escarola, les cols, les endívies, etc. Renteu els enciams fulla per fulla.
 06-rv_raspall Utilitzeu un raspall per a verdures net per eliminar la terra dels bolets i per refregar amb fermesa els productes amb una superfície exterior dura o rugosa com les patates, els melons i els cogombres.
 07-rv_pela_papas Retireu i rebutgeu les seccions de les fruites i verdures amb fongs, ferides, talls o zones massa madures fetes malbé.
 08-rv_julivert Renteu les herbes com el coriandre, el julivert, l'api i la menta en grapats petits, donant-los voltes fins que totes les branques quedin netes.
 09-rv_pastanagues Torneu a rentar els vegetals amb aigua, una vegada pelats i tallats.
 010-rv_tovallona Eixugueu els productes nets amb tovalloles de paper o amb un drap net i sec per eliminar qualsevol resta de bacteris.
 011-rv_nevera Mantingueu les verdures netes i seques en refrigeració fins al moment de fer les servir o consumir-les.

 

Recomanacions per a la prevenció de toxiinfeccions alimentàries centrades en el consum de vegetals crus

Part de la nostra dieta està constituïda pel consum de fruites i verdures que consumim crues, i tendeix a augmentar gràcies a una oferta diversificada, especialment en la temporada d’estiu. Hi ha nombrosos estudis que demostren els beneficis de consumir fruites i verdures, fins al punt que la recomanació oficial és de menjar-ne cinc al dia.

Els vegetals crus poden ser portadors de gèrmens, i alguns poden ser patògens per a l’ésser humà. Aquests gèrmens són generalment sensibles a la cocció; però en absència de cocció s’ha de minimitzar el risc associat al consum d’aliments crus amb accions en diferents punts del recorregut de la granja a la taula.

Els agricultors i els operadors ja duen a terme nombroses accions que marca la normativa de seguretat alimentària per minimitzar aquests riscos com ara l’aplicació de bones pràctiques de producció en la fase primària i el control de la qualitat microbiològica dels adobs orgànics o de les aigües. Les administracions vetllen perquè es compleixin. 

Però els consumidors també han de conèixer les bones pràctiques generals i aplicar-les quan preparen els aliments per eliminar els riscos que hi poden haver i no introduir-ne de nous. Per prevenir les toxiinfeccions alimentàries, és important respectar unes normes d’higiene durant la preparació i la conservació de menjars, que ajuden a garantir que els aliments siguin segurs.

Per als vegetals que es consumeixen crus cal respectar les tres normes bàsiques d’higiene, es a dir, netejar, separar i refredar.

Tots som necessaris per prevenir les toxiinfeccions alimentàries.

 

A l’hora de preparar i servir el menjar:

  • Totes les fruites i verdures s’han de rentar adequadament, en especial les que no es cuinaran abans de consumir-les. 
  • Renteu-vos les mans amb sabó i aigua calenta després d’utilitzar el bany, tocar animals, canviar bolquers, esternudar o tossir, i sempre abans de començar a preparar aliments. Renteu-vos les mans després de manipular les verdures fresques o la carn crua.
  • Eviteu la contaminació encreuada, és a dir, la propagació de bacteris d’un aliment cru a un aliment preparat pel consum o cuinat. Netegeu els estris de cuina després de manipular aliments crus com la carn, el pollastre i els ous, i eviteu el contacte dels aliments crus amb els aliments un cop cuinats.

 

Si heu de viatjar:

Els consumidors també han de prendre precaucions en l’alimentació a l’hora de viatjar, particularment a països on són freqüents determinades infeccions alimentàries. Hi ha recomanacions en matèria d’higiene alimentària adaptades a diferents destinacions. De vegades, el més recomanable en determinades destinacions és menjar els vegetals sempre cuits.

Tots podem ajudar a evitar les toxiinfeccions alimentàries.

Consum de vegetals crus
Data d'actualització:  30.09.2016