• Imprimeix

Prevenció de toxiinfeccions alimentàries

Prevenció de toxiinfeccions alimentàries centrades en el consum de vegetals crus

Rentat verdures

Part de la nostra dieta està constituïda pel consum de fruites i verdures que consumim crues, i tendeix a augmentar gràcies a una oferta diversificada, especialment en la temporada d’estiu. Hi ha nombrosos estudis que demostren els beneficis de consumir fruites i verdures, fins al punt que la recomanació oficial és de menjar-ne cinc al dia.

Els vegetals crus poden ser portadors de gèrmens, i alguns poden ser patògens per a l’ésser humà. Aquests gèrmens són generalment sensibles a la cocció; però en absència de cocció s’ha de minimitzar el risc associat al consum d’aliments crus amb accions en diferents punts del recorregut de la granja a la taula.

Els agricultors i els operadors ja duen a terme nombroses accions que marca la normativa de seguretat alimentària per minimitzar aquests riscos com ara l’aplicació de bones pràctiques de producció en la fase primària i el control de la qualitat microbiològica dels adobs orgànics o de les aigües. Les administracions vetllen perquè es compleixin. 

Però els consumidors també han de conèixer les bones pràctiques generals i aplicar-les quan preparen els aliments per eliminar els riscos que hi poden haver i no introduir-ne de nous. Per prevenir les toxiinfeccions alimentàries, és important respectar unes normes d’higiene durant la preparació i la conservació de menjars, que ajuden a garantir que els aliments siguin segurs.

Per als vegetals que es consumeixen crus cal respectar les tres normes bàsiques d’higiene, es a dir, netejar, separar i refredar.

 

A l’hora de preparar i servir el menjar:

 01-rv_tomaquet_cogombre Totes les fruites i verdures s’han de rentar adequadament, en especial les que no es cuinaran abans de consumir-les. Vegeu El rentat de fruites i verdures pas a pas.
 03-rv_rentat_mans Renteu-vos les mans amb sabó i aigua calenta després d’utilitzar el bany, tocar animals, canviar bolquers, esternudar o tossir, i sempre abans de començar a preparar aliments. Renteu-vos les mans després de manipular les verdures fresques o la carn crua.
 02-rv_neteja

Eviteu la contaminació encreuada, és a dir, la propagació de bacteris d’un aliment cru a un aliment preparat pel consum o cuinat. Netegeu els estris de cuina després de manipular aliments crus com la carn, el pollastre i els ous, i eviteu el contacte dels aliments crus amb els aliments un cop cuinats.

Si heu de viatjar: Els consumidors també han de prendre precaucions en l’alimentació a l’hora de viatjar, particularment a països on són freqüents determinades infeccions alimentàries. Hi ha recomanacions en matèria d’higiene alimentària adaptades a diferents destinacions. De vegades, el més recomanable en determinades destinacions és menjar els vegetals sempre cuits.

Tots podem ajudar a evitar les toxiinfeccions alimentàries.

Data d'actualització:  24.10.2018