• Imprimeix

Consumeix tonyina amb seguretat

Cal respectar les condicions higièniques i de temperatura adequades per evitar la formació d’histamina.

Tall de tonyina

La tonyina és un peix blau ric en àcids grassos omega-3 i altres nutrients com vitamina E, seleni i proteïnes; en canvi, té nivells molt baixos de greixos saturats. Està demostrat que el consum de peix blau és molt beneficiós per al sistema cardiovascular.

En manipular i conservar la tonyina, cal respectar les condicions higièniques i de temperatura adequades per evitar la formació d’histamina. El consum de peix que conté alts nivells d’histamina provoca una intoxicació alimentària amb símptomes de picor i envermelliment de la cara, mal de cap i, de vegades, dolor abdominal, nàusees i diarrees que poden aparèixer entre els 2’ i les 2h després de la ingesta.

Destaquem

Consumir tonyina amb seguretat

Infografia. ACSA 2018

Tonyina segura Com evitar els problemes amb la histamina

Agència de Salut Pública de Barcelona. 2018

Com es forma la histamina?

La histamina es forma per l’acció de determinats microorganismes  a partir de la histidina, un aminoàcid present a les proteïnes del peix (tonyina, bonítol, sardines i verat), degut a  la manca d’higiene i a temperatura elevada.

La formació d’histamina no altera l’aspecte de la tonyina i no és apreciable ni per la vista ni per l’olfacte. Una vegada s’ha format, no hi ha possibilitat d’eliminar-la ni tan sols amb una cocció intensa.

Que podem fer per evitar intoxicacions per histamina?

- Mantingueu sempre el producte a temperatures properes a la fusió del gel (per sota dels 2 °C). No adquiriu ni consumiu el producte si sospiteu que no s’ha respectat aquesta temperatura.

- Durant la manipulació de la tonyina, s’han extremar les mesures d’higiene i evitar fonts de calor. Netegeu bé mans, estris i superfícies que puguin estar en contacte amb la tonyina.

- A les peixateries, la tonyina ha d’estar el mínim temps possible exposada als taulells i coberta de gel, de manera que es mantingui per sota de 2 °C. Cal mantenir la resta de producte a l’envàs a la cambra frigorífica i restituir el producte a mesura que es vagi venent.

- Quan compreu tonyina, tant a doll com envasada, heu de ser exigents amb el proveïdor en relació amb la temperatura i l’etiquetatge. Comproveu la data de caducitat.

- Respecteu la data de caducitat del producte. Les dates de caducitat són vàlides només si es respecten les condicions de conservació del producte i es manté la integritat de l’envàs. Un cop obert l’envàs, el termini per consumir el producte no ha de superar les 24 hores.

- Recordeu que el consumidor ha d’estar sempre informat si es tracta d’un producte descongelat. En cap cas s’ha de tornar a congelar peix prèviament descongelat.

 

Data d'actualització:  29.08.2018