• Imprimeix

Seguretat alimentària als Centres Educatius

L’ACSA facilita material educatiu (online i en edició impresa) als centres o entitats que vulguin dur a terme activitats de divulgació sobre seguretat alimentària entre la ciutadania. Conjuntament amb el Departament d’Educació s’elaboren materials específics per a diferents etapes de la formació acadèmica.

Podeu utilitzar lliurement aquest material que esperem us sigui útil, només us demanem que després de fer-ne ús us prengueu uns instants per completar en línia el formulari d’avaluació (al final d'aquesta pàgina) que esperem ens ajudi a millorar el material que posem a la vostra disposició. Igualment seran benvinguts qualsevol comentari o suggeriment sobre aquesta iniciativa.

Un cop heu fet la valoració us expedirem una acreditació com a Centre Col·laborador en Seguretat Alimentària.

Material pràctic per a primària

El material pràctic consta d’una introducció explicativa del projecte, d’un manual per explicar les pràctiques als professors i d’un recull de les fitxes que s’utilitzen en algunes de les pràctiques.

Les activitats són les següents:

 1. Com pensem que és un banquet imaginari?
 2. D’on vinc?
 3. Tot ve del mateix lloc?
 4. Què comprem i a on?
 5. Observem els enciams
 6. Observem la data de caducitat i/o de consum preferent
 7. Observem els tomàquets
 8. Ep, alerta!
 9. Expliquem les nostres idees. I tu, que ho saps?
 10. Què puc fer?
 11. Què mengem de postres?
 12. Esmorzem saludablement?
 13. Ara anem per les postres

Informació relacionada

Material educatiu per a secundària

Fitxes per realitzar pràctiques de laboratorio

 1. Presentació
 2. Els additius
 3. Malalties transmeses per l'aigua L'anisakisEls aliments congelats
 4. L'anisakis
 5. Els aliments congelats
 6. La conservació dels aliments
 7. Contaminació en cadena
 8. Microbis bons i dolents
 9. La nevera
 10. La salmonel·la

Informació relacionada

Material educatiu contra el malbaratament

----------------------

Campanya "La seguretat alimentària, a les mans de tothom"

L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) se suma a la crida de l’Organització Mundial de la Salut per al Dia Mundial de la Higiene de les Mans i recorda la importància de mantenir aquest hàbit, entre d’altres, durant la manipulació d’aliments. Així, es genera un entorn de seguretat per evitar les toxiinfeccions alimentàries.

Segons el Baròmetre de la seguretat alimentària a Catalunya 2015, el 86,6% de la població considera una mala pràctica no rentar-se les mans abans de manipular aliments, i ho troba més arriscat en l’elaboració dels aliments, per sobre dels mals hàbits quant a la congelació i descongelació i l’emmagatzematge dels aliments a temperatures inadequades.


Campanya al CEIP Turó de Can Mates, a Sant Cugat

L’ACSA destaca la importància de fomentar els bons hàbits d’higiene de les mans entre la població escolar, i per això anima els centres d’ensenyament a adoptar projectes que els promocionin. Per això, els alumnes de primària de l’escola CEIP Turó de Can Mates, a Sant Cugat, han participat en la campanya “La seguretat alimentària també és a les teves mans”. En el decurs de l’última setmana del mes d’abril s’han fet presentacions sobre la contaminació i la importància de la higiene. S’han elaborat explicacions sobre la biologia dels bacteris, i se n’han fet cultius amb objectes quotidians en plaques de petri per observar-ne el creixement. També s’ha rodat un lipdub amb l’adaptació d’una cançó del Club Super3 en què han participat els nens i les nenes de l’escola.

 

Els camps marcats amb * són obligatoris.

Formulari d'avaluació