• Imprimeix

Campanya "La seguretat alimentària està a les teves mans"

La higiene de les mans és un element clau en la seguretat alimentària, la majoria d’intoxicacions alimentàries es produeixen a les llars per una manca de condicions d’higiene. El rentat de les mans és un element clau com a mesura de prevenció.

Segons el Baròmetre de la seguretat alimentària a Catalunya 2015, el 86,6% de la població considera una mala pràctica no rentar-se les mans abans de manipular aliments, i ho troba més arriscat en l’elaboració dels aliments, per sobre dels mals hàbits quant a la congelació i descongelació i l’emmagatzematge dels aliments a temperatures inadequades.

L’adquisició de l’hàbit d’un bon rentat de mans comença a la infància, és per això que l’ACSA promou la Campanya “La seguretat alimentària està a les teves mans” en centres escolars amb col·laboració amb els tècnics de l’Agència de Salut Pública de Catalunya a territori amb l’objectiu de destacar la importància de fomentar els bons hàbits d’higiene de les mans entre la població escolar i animar els centres d’ensenyament a adoptar projectes que els promocionin.

2018

L'any 2018 han participat en la Campanya “La seguretat alimentària està  a les teves mans” els alumnes de primària de l’Institut escola Pi del Burgar de Reus i de l’Escola Pau Casals de Rubí

  • Campanya a l’Institut Escola Pi del Burgar de Reus

En el decurs de la primera setmana de maig s’han fet presentacions sobre la contaminació i la importància de la higiene. S’han elaborat explicacions sobre la biologia dels bacteris, i se n’han fet cultius amb objectes quotidians en plaques de petri per observar-ne el creixement i reflexionar sobre el que veuen els nens.

Avui, 4 de maig cada una de les classes que ha participat a la campanya ha pintat el seu pòster i han posat el seu propi eslogan:  "Mans netes, fora microbis" (els de 3r A) i "Higiene vs bacteris" (els de 3r B).

  • Campanya a l’escola Pau Casals de Rubí

Els alumnes de 1r de primària de l’escola Pau Casals de Rubí han celebrat el Dia mundial de la Higiene de les mans.

El dia 23 de maig, se’ls va explicar la importància de la higiene a les mans amb el suport d’una presentació, i posteriorment es van realitzar cultius a unes plaques de Petri d’objectes susceptibles d’acabar a la boca dels infants. Les plaques de petri es van escalfar a ua l’interior d’unes iogurteres instal·lades a l’aula. Al cap de dos dies es va poder observar el creixement de microbis  a les diferents plaques de cultiu. La visualització de colònies de microbis va ajudar per  reflexionar sobre la importància de la higiene de les mans i de no ficar-se elements (puntes de llapis, gomes de cabell o d’esborrar, clips del cabell, monedes, etc) a la boca.

Per finalitzar es va fer una impressió de les mans dels alumnes participants en un pòster, on apareix escrit el lema: “la seguretat alimentària també a les teves mans”.

Colage poster rentat de mans_2018
Colage poster rentat de mans_2018_2

2017

L’any 2017 l’ACSA se suma a la crida de l’Organització Mundial de la Salut per al Dia Mundial de la Higiene de les Mans que contribueix a la lluita contra les resistències antimicrobianes

Una correcta higiene de les mans evita la  propagació de bactèries resistents als antibiòtics, que  s’ha convertit en un important problema de salut pública. L’ús excessiu i erroni de les substàncies que eliminen  microorganismes o que inhibeixen el seu creixement ha afavorit el desenvolupament de microorganismes resistents. Les infeccions per part de bacteris  resistents als antibiòtics amenacen la població humana, els animals i les plantes, per tant, cal utilitzar amb prudència els antibiòtics a fi de limitar l’aparició i propagació de nous gèrmens resistents i cal extremar les mesures d’higiene de les mans com a vehicle transmissor de bacteris patògens i bacteris resistents als antibiòtics. 

Netejar-se  les mans en els moments adequats atura la propagació de la resistència als antimicrobians. 

Aquest any s’ha realitzat la Campanya al Centre Obert Pare Palau, a Lleida i a l’Escola Mare de Déu de Montserrat, a Castellbisbal.

Activitats relacionades amb aquesta campanya: 

  • Activitat al Centre Obert Pare Palau, a Lleida 

Dins del Conveni de col·laboració entre l’Agència de Salut Pública de Catalunya a Lleida i el CAP Primer de Maig de Lleida, es va portar a terme, al Centre Obert Pare Palau, una activitat adreçada a infants de 5 a 7 anys, en la qual se’ls va explicar amb una presentació la importància del rentat de les mans, i com i quan s’han de rentar. A continuació, els infants van elaborar un mural amb les mans de cadascun, amb el títol “Rentat de les mans”. 

  • Intervenció a Radio Sant Boi 

El passat 2 de maig, a l’espai “Salut comunitària” del programa Dies de ràdio de Ràdio Sant Boi, es va intervenir per parlar del Dia Mundial de la Higiene de les Mans i aclarir conceptes sobre la tipologia dels microorganismes, les seves condicions de supervivència i com una bona higiene de les mans pot ser la manera més eficaç i econòmica de lluitar contra les infeccions. També es van explicar les activitats que es fan a les escoles en relació amb el rentat de les mans i la seguretat alimentària. 

  • Activitat a l’Escola mare de Déu de Montserrat,  a Castellbisbal

L’ACSA destaca la importància de fomentar els bons hàbits d’higiene de les mans entre la població escolar, i per això anima els centres d’ensenyament a adoptar projectes que els promocionin. Per això, els alumnes de primària de l’escola mare de Déu de Montserrat a  Castellbisbal, han participat en la campanya “La seguretat alimentària també és a les teves mans”. S’han elaborat explicacions sobre la biologia dels bacteris, i se n’han fet cultius amb objectes quotidians en plaques de petri per observar-ne el creixement.

Netejar-se les mans en els moments adequats atura la propagació de la resistència als antimicrobians.

Mural rentat de mans 2017

2016

CEIP Turó de Can Mates, a Sant Cugat

L'any 2016, els alumnes de primària de l’escola CEIP Turó de Can Mates, a Sant Cugat, han participat en la campanya “La seguretat alimentària també és a les teves mans”. En el decurs de l’última setmana del mes d’abril s’han fet presentacions sobre la contaminació i la importància de la higiene. S’han elaborat explicacions sobre la biologia dels bacteris, i se n’han fet cultius amb objectes quotidians en plaques de petri per observar-ne el creixement. També s’ha rodat un lipdub amb l’adaptació d’una cançó del Club Super3 en què han participat els nens i les nenes de l’escola.

Rentat de mans 2016
Mural rentat de mans 2016
Data d'actualització:  04.04.2018