• Imprimeix

Reaprofitament d'aliments a casa

Contra el malbaratament tu hi tens molt a fer.  Segueix els consells que et donem a continuació i podràs reaprofitar el menjar amb seguretat.

Planifica els teus àpats

Quants sereu a taula? Organitza menús saludables abans d’anar a comprar. Tingues en compte el que ja tens a la nevera, al congelador i al rebost. Fes una llista de tot allò que et fa falta i aprofita per comprar productes de temporada. No oblidis agafar les bosses!

Planifica els teus àpats
Planifica la compra

Contra el malbaratament tu hi tens molt a fer

Comprova la caducitat dels aliments

A casa comprova les dates de caducitat dels aliments que tens a la nevera i situa al davant els que cal consumir abans. En el moment de comprar comprova si els productes que es deterioren ràpidament tenen data suficient per poder-se menjar.

Comprova la caducitat dels aliments
No malbaratis la llet ni els productes lactis frescos

Contra el malbaratament tu hi tens molt a fer

Pensa en la teva butxaca

Quan desaprofites menjar malbarates els teus diners. Compra en quantitats adequades i evita les ofertes que no s’ajustin a les teves necessitats, ja que potser no t’ho acabaràs tot. El producte més car és el que no fas servir i acabes llençant!

Pensa en la teva butxaca
No malbaratis la carn

Conrtra el malbaratament tu hi tens molt a fer

Ajusta la temperatura de la nevera

Els aliments crus com carn, peix, pollastre, ous, etc., s’han de conservar entre 1 i 5 ºC. La nevera hauria d’estar a 5 ºC a la part central. Posa-hi un termòmetre i adequa la temperatura. Comprova que les portes i els calaixos estiguin ben tancats.

Ajusta la temperatura de la nevera
No malbaratis el peix

Contra el malbaratament tu hi tens molt a fer

Respecta les indicacions de conservació dels aliments

Respecta les indicacions sobre conservació presents a l’envàs, tant per els aliments que necessiten fred com per a aquells que no, però que han d’estar al resguardats de la llum, la calor i la humitat. Segueix també les instruccions d’ús en cada cas.

Respecta les indicacions de conservació dels aliments
Conserva els aliments correctament

Contra el malbaratament tu hi tens molt a fer

Col·loca els aliments de forma ordenada

Organitza els aliments a la nevera, el congelador i el rebost per tal de trobar a primera línia els que cal consumir primer. Així prevens que es malmetin i que hagis d’acabar llençant-los.

Col·loca els aliments de forma ordenada
Revisa la nevera

Contra el malbaratament tu hi tens molt a fer

Ajusta les racions

Serveix-te el que saps que et menjaràs per la gana que tens i evita les sobres que segurament deixaràs al plat i acabaran a la brossa. Cuina la quantitat justa de menjar i així evitaràs que en sobri.

Ajusta les racions
No malbaratis pa, cereals, pasta, arròs i llegums

Contra el malbaratament tu hi tens molt a fer

Aprofita les sobres

En cas que et sobri menjar, mira d’aprofitar-lo: per a la carmanyola de l’endemà, per a congelar o per altres receptes (amanides, pasta, cremes, croquetes, etc.). Amb la fruita madura pots fer batuts o pastissos. Amb les verdures que es comencen a marcir pots fer cremes o sopes.

Aprofita les sobres
Aprofita les sobre

Contra el malbaratament tu hi tens molt a fer

Congela

Pots congelar aliments amb data de caducitat propera que no hagis de consumir si han estat conservats adequadament. També pots congelar menjars que hagis cuinat, en porcions adequades, o el pa sobrant, en rodanxes.

Congela
Congela

Contra el malbaratament tu hi tens molt a fer

Fes el teu compostatge

Si tens hort o jardí, pots fer el teu propi adob per a les plantes transformant les restes orgàniques, com les peles de fruites i verdures, en compost, un adob natural útil per a l’agricultura i la jardineria.

Fes el teu compostatge
No malbaratis fruites ni hortalisses

Contra el malbaratament tu hi tens molt a fer