• Imprimeix

La nevera solidària

La “Nevera Solidària” és una iniciativa per combatre el malbaratament alimentari impulsada per la Fundació Banc de Recursos, Rezero i Nutrició Sense Fronteres, que compta amb l’assessorament de tècnics de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. La Nevera Solidària forma part de la Xarxa de Neveres Solidàries  que va començar a Galdakao (País Basc) el 2015 i que, funcionen per tot l’estat espanyol.

La idea és senzilla; tothom que tingui aliments frescos o cuinats que no pugui consumir  pot dur-los a la nevera per tal que algú altre els pugui aprofitar. I qualsevol persona que vulgui aprofitar-los pot endur-se’ls per consumir. Així es fomenta la consciència contra el malbaratament i alhora la solidaritat entre els veïns i veïnes.

Els voluntaris de la Nevera Solidària reben una petita formació de tècnics de l’Agència de Salut Pública i són els encarregats de vetllar pel bon funcionament de la nevera, realitzant les tasques de neteja i revisant la caducitat dels aliments que s’hi dipositen.

Aquest projecte ja disposa de 20 neveres ubicades a l'Estat Espanyol.

A Catalunya hi ha 6 neveres solidàries:

  1. Nevera Solidària Casal Ateneu L'Harmonia Sant Andreu, Barcelona, inaugurada el 13 de desembre de 2016. Promotors: Ateneu L'Harmonia, Rezero i Nutrició Sense Fronteres
  2. Nevera Solidària Espai Antoni Miró Peris, Barcelona, inaugurada el 10 de maig de 2017. Promotors: Espai Antoni Miró Peris i Farinera del Clot
  3. Nevera Solidària Seu d'Urgell, Lleida, inaugurada el 30 de juny de 2017. Promotors: Ateneu Alt Urgell
  4. Nevera Solidària Vila-seca, Tarragona, inaugurada l' 11 de desembre de 2017. Promotors: Casal Popular El Rebotim i Associació Re@ctivat'
  5. Nevera Solidària Casp, Barcelona, inaugurada el 10 de maig de 2018.
  6. Nevera Solidària Manlleu, Osona, inagurada el 13 de setembre de 2018.

En el marc de les comunitats de pràctica (CoP) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, durant l'exercici 2016-2017 un grup de treball va estudiar el projecte Nevera Solidària i va elaborar un document que servís de guia per a aquesta iniciativa. Moderat per Juan Marcos Miquel i amb la col·laboració de l'Agència de Seguretat Alimentària (ACSA), el text explica la iniciativa des dels tres vessants implicats: la gestió del projecte, els dipositaris dels aliments i els receptors dels aliments. També recull les pautes bàsiques de vigilància de l'aparell (control de temperatures del frigorífic i del congelador i estat de neteja) i de vigilància dels aliments.

El document també inclou un compromís d'adhesió i un model de registre d'incidències, temperatura i estat de neteja.

A partir d'aquest document, i per donar a conèixer la proposta a tots els públics, s'ha elaborat una narrativa digital de presentació i una infografia que resumeix les recomanacions sanitàries del document de treball de la CoP.

Si deposites o agafes aliments de la nevera solidària segueix les recomanacions en seguretat alimentària que hem elaborat a l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA). 

Data d'actualització:  18.09.2018