La informació nutricional d'un aliment es refereix al seu valor energètic (valor calòric)  i el contingut de nutrients com  greixos, greixos saturats, hidrats de carboni, sucres, proteïnes i sal que apareix a les etiquetes dels aliments.

La informació nutricional ens permet conèixer el valor nutritiu d’un aliment i  determinar la quantitat de calories i nutrients d’una ració d’aliment. A més, ens permet comparar el valor nutritiu d’un aliment amb el d’altres i triar aquells aliments que contribueixen a dur una dieta sana i saludable en funció de nostres necessitats.

La informació nutricional obligatòria, en tots els aliments envasats amb excepció d’alguns aliments, ha d'incloure, per aquest ordre, i en el mateix camp visual: valor energètic (expressat en quilojoules -kJ- i quilocalories -kcal-) i les quantitats de greixos, greixos saturats, hidrats de carboni, sucres, proteïnes i sal.

 

INFORMACIÓ NUTRICIONAL (OBLIGATÒRIA)

Per 100 g / 100 ml

·       Valor energètic (en quilojoules (Kj) i quilocalories (kcal)

·       Greixos

dels quals

·       Greixos saturats

·       Hidrats de carboni

dels quals

·       Sucres

·       Proteïnes

·       Sal

 

La informació nutricional obligatòria es pot complementar voluntàriament amb els valors d’altres nutrients, com ara àcids grassos monoinsaturats i poliinsaturats, polialcohols, midó, fibra alimentària, vitamines o minerals (presents en quantitats significatives). 

 

INFORMACIÓ NUTRICIONAL

Per 100 g / 100 ml

·       Valor energètic (en quilojoules (Kj) i quilocalories (kcal)

·       Greixos

dels quals

·       Greixos saturats

·       Greixos monoinsaturats

·       Greixos Poliinsaturats

·       Hidrats de carboni

dels quals

·       Sucres

·       Polialcohols

·       Midons

·       Fibra alimentària

·       Proteïnes

·       Sal

·       Vitamines i minerals

 

Quan un aliment faciliti la informació nutricional voluntàriament o hagi facilitar-la per fer declaracions nutricionals o de propietats saludables, o pel fet de tractar-se d’un aliment al qual s’han afegit vitamines, minerals o altres substàncies, ha de complir els requisits del Reglament sobre informació alimentària facilitada al consumidor. 

A més, es pot repetir en el camp visual principal la informació principal relativa al valor energètic només o juntament amb les quantitats de greixos, greixos saturats, sucres i sal. 

El valor energètic s'ha d'expressar en primer lloc en quilojoules (kJ), seguit pel valor en quilocalories (kcal), la quantitat de nutrients en grams (g).

La declaració s’ha de fer obligatòriament “per 100 grams (g) o per 100 mil·lilitres (ml)” de producte, cosa que permet la comparació entre productes.

A més, es pot expressar de manera addicional i amb caràcter voluntari per “per porció”, o com a “percentatge de la Ingesta de referència /% IR)”

En el cas d’expressar la informació nutricional per porció s’ha d’indicar la mida i el nombre de porcions o unitats que contenen l'envàs. Per exemple: iogurt de 125 g o porció de 20 g, 

Es permet, de manera addicional, indicar el valor energètic i les quantitats dels nutrients utilitzant altres formes d’expressió (pictogrames o símbols, com el sistema de semàfors), sempre que compleixin amb determinats criteris, per exemple, que siguin comprensibles per als consumidors i que no es creïn obstacles a la lliure circulació de mercaderies. En el termini de sis anys, la Comissió ha de presentar un informe sobre la conveniència de més harmonització.

Les Ingestes de Referència (IR) representen un valor numèric consensuat a efectes d’etiquetatge per facilitar informació sobre els valors diaris d’ingesta de nutrients i energia d’un adult mig per mantenir un bon estat de salut (Annex XIII del Reglament 1169/2011).

Per orientar i ajudar als consumidors a seleccionar els aliments en funció de les seves necessitats, la informació nutricional es pot expressar com a “percentatge de la Ingesta de Referència (IR)”.

Aquesta informació ens indica quina proporció (percentatge) de nutrients o energia conté l’aliment respecte als valors d’Ingesta de Referència (IR) de nutrients i energia que els legisladors han establert a efectes d’ etiquetatge per mantenir un bon estat de salut.

 

Ingestes de referencia del valor energètic i nutrients (adults)

Valor energètic o nutrient

Ingesta de referencia

Valor energètic 

8.400 kJ / 2.000 kcal

Greixos total

70 g

Greixos saturats

20 g

Hidrats de carboni

260 g

 Sucres

90 g

Proteïnes

50 g

Sal

 6 g

Font: Reglament 1169/2011 i EFSA (2009)

 

Hi ha una única ingesta de referència per a cada nutrient utilitzant valors arrodonits per facilitar els càlculs.

A més, convé saber que les necessitats nutricionals, és a dir la quantitat d'energia i nutrients que el nostre cos necessita, estan influenciades per diversos factors com l'edat, el sexe, la condició fisiològica (ex. Embaràs) i el nivell d'activitat.

En el cas d’expressar la informació nutricional com a percentatge de la IR, al peu de la taula de valors nutricionals sempre s’inclou la llegenda << Ingesta de referència d'un adult mitjà (8400 kJ / 2000 kcal) >>.

Les vitamines i minerals es poden indicar en l'etiqueta sempre que estiguin presents en quantitats significatives.

Es considera quantitat significativa:

  • El 15% dels valors de referència de nutrients establerts per a adults subministrats per 100 g o 100 ml en el cas dels productes diferents de les begudes;
  • El 7,5% dels valors de referència de nutrients establerts per a adults subministrats per 100 ml en el cas de les begudes, o
  • El 15% dels valors de referència de nutrients establerts per a adults per porció, si l'envàs només conté una porció.

Quan es faciliti la informació sobre vitamines i minerals, s'han d'expressar a més com a percentatge de les ingestes de referència de nutrients (VRN) establerts a l’annex XIII del Reglament 1169/2011 per 100 g o 100 ml.

Estan exempts els productes sense transformar o curats que inclouen un sol ingredient, l'aigua, sal, espècies, te, vinagres, additius alimentaris, begudes amb grau alcohòlic volumètric superior a 1,2%, els aliments en envasos la superfície més gran és inferior a 25 cm2 (com melmelades o mantegues d'hostaleria), entre altres. 

Els aliments no envasats també estan exempts, però pot donar-se de forma voluntària limitant-se al valor energètic, o bé al valor energètic i quantitat de greixos, greixos saturats, sucres i sal, i expressar-només per porcions o per unitats de consum.

Data d'actualització:  25.08.2016