• Imprimeix

Què són les resistències als antimicrobianes (AMR)?

Els antimicrobians, com els antibiòtics, són substàncies que s'utilitzen per matar microorganismes o evitar que creixin i es multipliquin. S'utilitzen habitualment en medicina humana i veterinària per tractar una gran varietat de malalties infeccioses.

La resistència als antimicrobiana (AMR) és la capacitat dels microorganismes per resistir els tractaments amb antimicrobians, especialment antibiòtics.

L’aparició i propagació de resistència als antimicrobians s’ha convertit en un problema de salut pública. Els microorganismes presenten una extraordinària habilitat per adaptar-se i especialment per adquirir i transmetre la resistència als antimicrobians. L’ús excessiu i erroni de les substàncies que maten microorganismes o que inhibeixen el seu creixement ha afavorit el desenvolupament de microorganismes resistents. Si bé ja hi ha una resistència natural als agents antimicrobians abans de la seva introducció en el tractament mèdic, s’accepta generalment que existeix una associació entre les quantitats utilitzades i l’increment d’organismes resistents.

La resistència microbiana es pot estendre a altres poblacions microbianes. Les infeccions per part d’organismes resistents amenacen la població humana, els animals i les plantes, per tant, cal utilitzar amb prudència els agents antimicrobians a fi de limitar l’aparició i propagació de nous gèrmens resistents.

La utilització d’antibiòtics en els animals d’abastament és una de les causes de l’emergència de resistències bacterianes, però la causa principal és el mal maneig dels antibiòtics en el tractament humà.

Data d'actualització:  01.09.2016